Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A fiatalabb generációk gyűlölik önöket” – nem csitulnak a nyugdíjkorhatár emelése elleni sztrájkok és tüntetések Franciaországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kedden, sorozatban immár harmadik napja folytatódtak Franciaországban azok a sztrájkok és tüntetések, amelyek Emmanuel Macron elnöknek azt a szándékát kívánják meghiúsítani, hogy a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelkedjék. A szakszervezetek szerint kedden 2 milliónyian, a belügyminisztérium szerint 757 000 ember vett részt a protestálásokban, írja a Le Monde hírlap.

A tüntetések érintették a vonatjáratok zömét és a városi tömegközlekedést is, emellett a párizsi Orly repülőtéren minden ötödik járatot töröltek. Néhány iskola bezárt, mivel a tanárok csatlakoztak a sztrájkhoz. A diákok pedig országszerte több egyetemi épületet is elfoglaltak.

A közvélemény-kutatások szerint Franciaország lakossága ellenzi Macron tervét, amely egyúttal azzal járna, hogy a teljes nyugdíjhoz szükséges járulékfizetési évek száma is növekednék.

Ahogyan az utcán, úgy a parlamentben is heves ellenállással találta szemben magát Macron pártja. Az egy éve immár Renaissance, korábban La République En Marche! jobbközép-jobboldali tömörülés miután a tavaly júniusi általános választásokon elvesztette abszolút többségét, a nyugdíjtörvény elfogadásához arra kényszerül, hogy maga mellé állítsa a Les Républicains nevű jobboldali párt képviselőit. Bár Macronék erőből is áterőszakolhatják a parlamenten a törvényt, ettől egyelőre ódzkodnak.

„A fiatalabb generációk gyűlölik önöket!”

– mondta el hétfői felszólalásában Rachel Keke, a baloldali La France Insoumise párt képviselője. A képviselőnő, aki a francia parlament első olyan tagja, aki takarítóként dolgozott a mandátuma elnyerése előtt, hatalmas ovációt kapott a baloldali padsorokból. Beszédében megjegyezte, hogy a kormány miniszterei mit sem tudnak a fizikai munka fáradalmairól, és nem értik, milyen „minden reggel fájó háttal ébredni”.

Tüntetés Párizsban a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen 2023 február 7-én. (Fotó: Czékmán Bendegúz / Mérce)

Azok, akik minden reggel fájós háttal ébrednek, kedden is az utcára vonultak. Párizsban a szakszervezetek szerint 400 ezren, a belügyminisztérium szerint 47 ezren vettek részt a tömegtüntetéseken. Az ellenállás kiterjedtségéről árulkodik, hogy Franciaország régióinak legnagyobb városaiban rendre több ezren jelentek meg a szakszervezetek által szervezett demonstrációkon. A munkásképviseletek egyúttal arra szólították fel a munkásokat, hogy február 11-én, szombaton még tömegesebben vegyenek részt a tiltakozásokon.

(Le Monde, Guardian)
Címlapkép: Tüntetés Párizsban a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen 2023 február 7-én. (Fotó: Czékmán Bendegúz / Mérce)