Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhalasztották a postások jövő heti sztrájkját az Egyesült Királyságban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egyelőre elhalasztja jövő hétre tervezett, 24 órás sztrájkját a Távközlési Munkások Szakszervezete (Communication Workers Union, CWU) az Egyesült Királyságban, miután a Királyi Posta jogi úton támadta meg a tervezett munkabeszüntetést – írja a Reuters.

Noha az ügyvédek szerint elképzelhető hogy a CWU a bíróságon meg tudná védeni álláspontját, tartanak attól hogy elveszítenék a pert:

„Ennek az országnak a törvényei súlyosan munkásellenesek”

– nyilatkozták a szakszervezet ügyvédei.

A per, valamint a szakszervezetre nézve esetlegesen negatív eredménye nagyban befolyásolhatnák a 115 ezres tagság álláspontját a sztrájkkal, és úgy általában a későbbi sztrájkokkal kapcsolatban. A sztrájkszavazás január 23-án kezdődött és február 16-án zárul – vagyis aznap, mikor a munkabeszüntetés kezdődött volna. A szakszervezet mindazonáltal felszólítja tagságát, hogy szavazzon igennel a sztrájkra, ezzel ugyanis további nyomást tudnak gyakorolni a cégre.

A World Socialist Web Site online híroldal emlékeztet rá, hogy tavaly júliustól karácsonyig 18 sztrájknapot tartottak a postai dolgozók, ami a cég privatizálása óta a legnagyobb sztrájkhullám volt. Nyáron a tagság 77 százalékos részvétele mellett több mint 97 százalék szavazott a sztrájk mellett.

A cég korában 5,5 százalékos béremelést ajánlott dolgozóinak, ami a lap szerint a nagy-britanniai infláció nagyjából felét jelenti, tehát jelentősen csökkenne a postai dolgozók bére, amennyiben elfogadták volna. Ennek feltétele ráadásul a posta működésének átalakítása lett volna, hogy közvetlenül versenyezzen más kiszállító- és futárcégekkel, ami a munkakörülmények jelentős romlásával járt volna. Végül feltételek nélküli, két százalékos béremelést hajtottak végre, ami úgyszintén messze az infláció mértéke alatt marad (és még súlyosabb reálbér-csökkenéssel jár).

A szolgáltatások átalakítása jegyében a posta azt is bejelentette, hogy 2023 augusztusáig 10 000 embert szándékoznak leépíteni, részben egyes szolgáltatások, mint a szombati kézbesítés megszüntetésével. Továbbra sem tett le emellett a posta működésének korábban említett, gyökeres átalakításáról.

Az Egyesült Királyságban a közszolgáltatásokban dolgozók bérezése és munkakörülményei szinte valamennyi területen romlottak az elmúlt években, amit csak tetézett a 11 százalék feletti infláció. Emiatt az országban az elmúlt évek legjelentősebb sztrájkhulláma zajlik, február elsején félmillióan sztrájkoltak összehangoltan, bár ebben a postai dolgozók nem vettek részt.

Címlapkép: CWU / Twitter