Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Félmillió munkás vett részt az elmúlt évtizedek legnagyobb brit sztrájkjában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Félmillió munkás sztrájkolt a szerdai összehangolt munkabeszüntetés alatt szerte Nagy-Britanniában. Ez volt a legnagyobb egynapos sztrájk 2011. novembere óta, amikor kétmillióan sztrájkoltak az akkori kormány nyugdíjcsökkentési terve ellen.

A tanárok, az egyetemi dolgozók, a mozdonyvezetők és a köztisztviselők – beleértve a repülőtereken az útleveleket ellenőrző személyzetet is – nagy számban tiltakoztak a bérek és a munkakörülmények miatt, mivel az életszínvonal az évek óta tartó, infláció alatti emelések után tovább csökkent.

A tanárok a decemberi 9,2 százalékos inflációt meghaladó, az állami költségvetésből finanszírozott béremelést követelnek.

Ám a kormányzat erre nem hajlik, mindössze 5 százalékos fizetésemelést lát elő a hosszabb ideje tanító pedagógusok számára. Ráadásul a béremelést az iskoláknak kellene kigazdálkodniuk.

Nagy-Britannia vezető pedagógus szakszervezete, a National Education Union (NEU) ezért hétnapos munkabeszüntetést hirdetett, amelynek az első napján az angliai és walesi tanintézetek 85 százaléka maradt zárva vagy csak időlegesen nyitott meg. A kormányzati adatok szerint csak az állami közoktatási intézmények többsége is sztrájkolt, összesen 300 ezer pedagógus vehetett részt a munkabeszüntetéseken.

Zárva maradt mintegy 150 egyetem is az Egyetemi és Főiskolai Szakszervezethez tartozó 70 ezer oktató akciója miatt. Számukra a szerdai volt az első a következő két hónapra tervezett 18 munkabeszüntetésből.

Ugyanakkor a 48 szakszervezetet képviselő Trades Union Congress több mint 75 gyűlést tart szerte az Egyesült Királyságban, hogy tiltakozzon egy olyan kormányzati törvényjavaslat ellen, amely szerintük „támadás” a sztrájkjog ellen.

A törvényjavaslat előírná, hogy a tűzoltóság, a mentőszolgálat és a vasút területén az alapvető szolgáltatási szinteket sztrájk esetén is fenn kell tartani.

Szerdán szintén sztrájkolt 100 ezer köztisztviselő, akik a Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatók Szakszervezetének (PCS) tagjai. A munkabeszüntetés ügynökségeket, múzeumokat és munkaügyi központokat érintett. A sztrájk a határállomásokat is kiterjedt, így a kormány katonai személyzetet hívott be az útlevelek ellenőrzésére.

A mozdonyvezetők szakszervezete (RMT) a tanársztrájkhoz igazította a tavaly június óta tartó munkabeszüntetéseik újabb akcióját. Az RMT felhívásához egy kivétellel minden vasúttársaság mozdonyvezetői csatlakoztak, így a járatoknak csak egyharmada közlekedett.

Bár a kormányzat fölszólította a tiltakozókat, hogy üljenek vissza a tárgyalóasztalhoz, a következő napokban a kórházi ápolók, a mentősök és húsz év óta először a tűzoltók is csatlakozni fognak a sztrájkolókhoz. A BBC dolgozói pedig a helyi rádiók műsorainak összevonása ellen terveznek tiltakozni.

Gillian Keegan oktatási miniszter a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy a kormányzat legfőbb célja az infláció megfékezése. A miniszter azt mondta, hogy a munkabeszüntetésre nincs szükség, mivel a szakszervezetekkel folytatódnak a tárgyalások.

A szakszervezetek azonban úgy látják, hogy a kormánnyal folytatott több hónapos sikertelen tárgyalásokat követően a sztrájkokat lezáró megállapodás „messzebb van, mint amikor megkezdődtek”.

(Guardian, CNN, WSWS, Népszava, Taz)