Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Adatigénylést nyújt be az akkumulátorgyárakról a két zöld párt

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Az nem közmeghallgatás, ha mindenre az a válasz, hogy nem tudom” – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd mai online sajtótájékoztatójának elején, majd bejelentette, hogy közérdekű adatigényléssel fordulnak a kormányhoz és a gödi Samsung-gyár ügyében érintett egyéb állami cégekhez.

A zöldpárt szerint nem Magyarország érdekeit szolgálja, hogy akkumulátor nagyhatalommá váljon, Szabó Tímea a befektetés megtérülését sem látja. Szijjártó Péter korábbi megszólalására is reagált, mi szerint „aki az elektromos akkumulátorgyártás ellen küzd, az küzd a környezetvédelem és a magyar nemzetgazdasági érdekek ellen.”

Szerinte nem nevezhető zöldítésnek egy olyan fejlesztés, ami súlyosan szennyezi a környezetet és veszélyezteti az emberek egészségét.

Leginkább az ívóvíz készletek elhasználása, a brutális energiafelhasználás és a termőföld tönkretétele miatt aggódnak.

Miután a Párbeszéd frakcióvezetője nem kapott választ a múlthét keddi gödi közmeghallgatáson az ezekre vonatkozó kérdéseire, a párt úgy döntött közérdekű adatigényléssel él. A következő öt témában akarnak információhoz jutni:

  1. A gödi akkumulátorgyár vízfelhasználása, ami a maga napi 27 ezer köbméterével Kecskemét és Székesfehérvár méretű városok vízfelhasználásával vetekszik. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-t arról kérdezik, hogy ezt a nagy mennyiségű vizet a gyár milyen áron fogja kapni?
  2. A gödi akkumulátorgyár szennyvíz kibocsátása. A Samsung elvileg méri, hogy megjelennek e mérgező anyagok a talajban, de Szabó Tímea szerint a magyar monitoring kutak a csapadékmennyiséget és azok összetevőit tudják csak vizsgálni. Így azt szeretnék megtudni a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságtól, hogy milyen mélyen vannak a gyár monitoring kútjai, hányszor, hol és mikor mérték a mérgező NMP anyag mértékét?
  3. A gödi akkumulátorgyár áramfelhasználása, ami a debrecenivel együtt a hazai áramtermelés negyedét falja fel. A Párbeszéd arra kíváncsi, hogy lehet az, hogy az áramkészlet ekkora részét megkapják a gyárak. A kormánytól és az EON-tól is kérdezik, milyen áron fogja venni az áramot a Samsung?
  4. A gödi akkumulátorgyár hulladékszabályozása. Több százezer tonna hulladék kezeléséről és újrahasznosításáról sincsenek még információk. A párt így azt is megkérdezi a kormánytól, hogy milyen technológiával gyűjtik vissza és dolgozzák fel az elhasznált akkumulátorokat? A gödi gyár környezeti hatástanulmánya ugyanis nem számol az elhasználódott akkumulátorok problémájával, kizárólag a gyártási hulladékot említi.
  5. Munkahelyi balesetek a gödi akkumulátorgyárban – miután már 17-szer megbüntették a gyárat a tűzvédelmi szabályok áthágása és a dolgozók veszélyeztetése miatt. A Párbeszéd utolsó kérdése, hogy hány tűzeset után fogja komolyabban szankcionálni, vagy bezárni a gyárat a kormány?

A közérdekű adatigénylés a Párbeszéd aggályait tükrözi, amik miatt korábban már parlamenti vitanapot is kezdeményeztek. Az akkumulátorgyárak ügyében történő vitát a többi ellenzéki párt (DK, Momentum, MSZP, LMP, Jobbik) támogatja, mára a képviselői aláírások is összegyűltek. Előreláthatóan március elején kerülhet majd sor a vitára, amit Kövér Lászlónak a parlamenti szabályok szerint kötelező napirendre vennie.

Múlthét pénteken a Párbeszéd társelnöke, Szabó Rebeka tartott sajtótájékoztatót, ő azt közölte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az akkumulátorgyárak építését megengedő szabályozás miatt. Szabó Rebeka szerint a kiemelt beruházási törvény és a területrendezési rendeletcsomag is kivételeket biztosít az akkumulátorgyáraknak, amivel sérül az egészséges környezethez való jog.

A másik zöldpárt, az LMP is reagált Szijjártó Péter azon állítására, hogy aki az akkumulátorgyárak ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd.

„Örömteli, hogy Szijjártó ilyeneket mond, hiszen ez annak a jele, hogy zavarban vannak, kapkodnak, azaz annak a jele, hogy jól állunk abban a harcban, amit ennek az őrült tervnek a megakadályozásáért folytatunk. Tehát egyrészt örüljünk a homlokukon gyülekező izzadságcseppeknek, de azért a hazugságokat ne hagyjuk szó nélkül.”

– írta Ungár Péter a Facebook oldalán. Szerinte a kormány álláspontja egyenlő az autógyárak narratívájával, akik nem a Föld jövőjével, csak a saját profitjukkal foglalkoznak. „A zöld átállást nem az autógyárak fogják vezetni, hanem velük szemben fog megtörténni” – teszi hozzá.

Hasonló mondatok hangzottak el az LMP mai sajtótájékoztatóján is, ahol Gál József azt tanácsolta a külügyminiszternek, látogasson el valamelyik közmeghallgatásra, ha tudni akarja, mit gondolnak az emberek a gyárépítésről.

Az LMP egyébként szintén élt a közérdekű adatigénylés eszközéve – ezt vasárnap jelentette be Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes. Azt akarják megtudni, hogy milyen megállapodást kötött a kormány a Debrecenben építkezni kívánó CATL kínai akkumulátorgyártó céggel, milyen adókedvezményeket és egyéb juttatásokat nyújtanak nekik. Csárdi Antal szerint a kormány kiszolgálja a multinacionális cégeket: milliárdos támogatásokat ad nekik, miközben a profitot külföldre viszik ki. Gál József ma erről így fogalmazott:

„Kína és Dél-Korea köszöni a profitot, a szennyezést meg itt hagyják nekünk.”

Az LMP január végén már beadta országos népszavazási kérdését az akkumulátorgyárak ellen, február 9-re pedig tüntetést szerveznek Debrecenbe.

Címlapkép: Fotó: Bogatin Bence