Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit egészségügy történetének legnagyobb sztrájkja zajlik

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az egészségügyi dolgozók az Egyesült Királyságban hétfőn megkezdték eddigi történetük legnagyobb sztrájkját: ápolók és mentősök tízezrei léptek ki a munkából az egyre súlyosbodó bérvitában.

Az állami Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 75 éves fennállása során még ekkora egyidejű munkabeszüntetésre soha nem került sor.

Az ápolók és a mentősök tavaly év végén egymástól függetlenül már sorozatos munkabeszüntetéseket tartottak, de most hétfőre egyesítették erejüket. Az ápolók kedden, a mentősök pénteken folytatják a sztrájkot.


Az egészségügyi dolgozók azonnali béremelést követelnek a sok évtizede nem látott infláció ellensúlyozására, a konzervatív brit kormány ugyanakkor forráshiányra hivatkozik, valamint azzal riogat, hogy a béremelés áremeléshez vezetne (ez az ún. „ár-bér spirál” elmélete, amelyet több hozzáértő is cáfolt már, tehát a brit kormány a legjobb esetben is csúsztat).

A munkások iránti elfogultsággal nehezen vádolható IMF átfogó tanulmányt készített az ár-bér spirálról (ahogyan arról mi is beszámoltunk), amely az 1960-as évektől egészen napjainkig nem talált példát olyan időszakra, amikor a reálbér növekedése tartósan hozzájárult volna az inflációhoz. Sőt, az olyan gazdasági időszakokban, mint a jelenlegi, amikor a reálbérek rohamosan csökkenő tendenciát mutatnak, még kevesebb olyan gazdasági adatot találni, ami tartós ár-bér spirálra vallana.

Valójában az árak nem az amúgy is csökkenő munkabérek miatt növekednek, hanem a növekvő haszonkulcs, vagyis az előállítási költséghez viszonyított nyereség növekedése miatt. Így tudja a tőke szinten tartani a profitrátát.

Röviden: nem a bér épül be az árba, hanem a profit.

Tavaly nyár óta egyébként közel 500 ezer, többségében a közszférában dolgozó munkavállaló folytatott már hosszabb-rövidebb idei sztrájkot a szigetországban. A Royal College of Nursing (RCN) szakszervezet a hétvégén levélben kérte Sunakot, hogy „értelmes” bérajánlatok megtételével „gyorsan zárja le” az ápolók sztrájkját.


Mint arról mi is beszámoltunk, hazánkban is a küszöbön áll az egészségügyi dolgozók jelentősebb tiltakozása, miután Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi tagja, valamint Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke kilátásba helyezték január végén, hogy a jövőben együttesen álljanak ki követeléseikkel.

Egy belső FESZ által készített felmérés szerint minden harmadik szakdolgozónak az élelmiszeren kell spórolnia, béremelés hiányában.  A legtöbben saját gyermekeikről is nehezen tudnak gondoskodni.

„Magyarország Európában vezetővé vált a daganatos megbetegedések előfordulásában. A szakemberhiány következtében egyre rosszabb és bizonytalanabb az egészségügyi ellátás, a várható élettartam is folyamatosan csökken. A minőségi oktatás mellett a jó minőségű egészségügyi ellátás mindannyiunk érdeke, nem szabad hagyni, hogy az csak a gazdagok számára elérhető privilégium legyen”

(Reuters)