Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Donáth Anna visszatért: Színtelen, szagtalan összefogással nem lehet leváltani a Fidesz rendszerét

Ez a cikk több mint 1 éves.

Évértekelő dömpinget tartanak az ellenzéki pártok a hétvégén: tegnap az MSZP évadnyitó rendezvényén beszéltek a párt társelnökei és vezető politikusai, ma pedig az LMP kongresszusán szólalt fel Ungár Péter és Schmuck Erzsébet. A Momentum „Jövőértékelőjén” Donáth Anna állt hosszú szünet után ismét nyilvánosság elé, holnap a DK tisztújításán beszél majd Gyurcsány Ferenc.

Donáth Anna: színtelen, szagtalan, sokszereplős összefogással nem lehet leváltani a Fideszt

A Momentum mai „jövőértékelő” eseményén, fantomképes plakátkampányt követően, tavaly nyár óra először állt a nagyközönség elé Donáth Anna, aki elmondása szerint az elmúlt hónapokban az anyaságra koncentrált. A párt európai parlamenti képviselője elmondta, generációjának feladata, hogy megállítsa azt az ámokfutást, amit ma politikának nevezünk. Szerinte az ország elmúlt 30 éve politikai személyeskedéssel telt, kicsinyeskedésre és az egymással való leszámolásra ment el az energia, nem pedig egy erős demokrácia felépítésére. Ezért szerinte

radikálisan mást kell csinálni, mint az elmúlt évtizedekben.

Amihez szerinte le kell szállni a régi ellenzéki vonatról, és hátra kell hagyni „az újra és újra kétharmadhoz vezető mintákat”. Szerinte azokat az alapigazságokat sem merik kimondani, ami sokak számára egyértelműek, amiknek kimondásával nem szavazókat veszítenének, hanem a hitelességüket szereznék vissza.

„Ki kell mondanunk, hogy azzal, amit az ellenzék 2010 óta csinál, nem csak hogy nem fogjuk tudni leváltani a Fideszt, hanem be sem fogjuk tudni fejezni a rendszerváltást. A végén mi magunk sem tudunk kitörni majd az Orbán-rendszer logikájáról. De mondjuk ki azt is: a politikában nincs messiás”

– mondta el Donáth, aki szerint az „önjelölt megváltók castingja” helyett dolgozni kell. Arra kérte a hallgatóságot, hogy ne várjanak a politikusoktól csodát, hanem őszinteséget és munkát várjanak: „Aki az ellenzéki szereplőként azonnali, nagy eredményeket ígér, az nem őszinte veletek.”

„Aki a magyar kormány idő előtti leváltását ígérgeti, az hazudik. Reggel, délben meg este. ”

Úgy fogalmazott, a látszattevékenységek nem hoznak igazi változást, ezért ki kell menni a fényre, mert az árnyékból nem lehet kormányt váltani. Ezt szerinte nem értette meg mindenki április 3-a után.

„Ki kell mondanunk, hogy letértünk az eredeti utunkról. Mi momentumosok is azt gondoltuk, hogy a kormányváltás annyira fontos, hogy azért kompromisszumokat is hajlandóak vagyunk megkötni. Utólag kiderült, hogy belementünk rossz kompromisszumokba is. Az ellenzéki egység megőrzését sokszor fontosabbnak tartottuk az igazságunknál. Nem álltunk ki elég keményen az értékeink mellett.”

– mondta el, hozzátéve, elsodorták őket az ellenzéki politika rossz beidegződései. Most pedig nem tudnak kiszabadulni a választási vereség okozta szorongásból. De április 3-a szerinte azt is megmutatta, hogy

ezt a rendszert egy színtelen, szagtalan legkisebb közös nevezőre épülő sokszereplős összefogással nem lehet leváltani.

A rendszer bukása szerinte biztos, ahogy a Horthy-korszaknak, a Rákosi-korszaknak vagy a Kádár-korszaknak is vége lett, szerinte úgy az Orbán-korszaknak is vége lesz, mert hazugságokra épül. Erre kell készülni Donáth Anna szerint. Hazugság a nemzeti tőkésosztály építése, az árstop, az unortodox gazdaság, az ország megvédése és a nyugat hanyatlása is – mondta el.

„Nekünk arra kell készülnünk, hogy mi legyen a rendszer bukása után. Nem az öncélú orbánozás, nem a messiásvárás és nem a felelőtlen ígérgetés váltja le ezt a kormányt. Hanem a rendszer utáni időkre nyújtott hiteles jövőkép.”

Donáth Anna a Momentum „Jövőértékelőjén” 2023 február 4-én. Fotó: momentum.hu

Ehhez Donáth szerint három fő feladat következik. Az első és a legfontosabb az, hogy másképp kell bánunk egymással, a politikusok gerjesztette gyűlölködés után együttérzésre, megbecsülésre és segítségnyújtásra van szükség. Azokat kell leginkább segíteni, akik a leginkább rászorulnak – ebben kell példát mutatniuk a momentumoskonak. Különösen a bajban, „mert most baj van”.

A második feladat egy új, bizalommal és tartalommal teli új szövetség megkötése a politikusok és a civilek között. A gondolatnak, hogy minden, ami civil jó és minden, ami politika rossz, elejét kell venni, mert csak együtt tudják új útra terelni az országot.

A harmadik feladat annak a Magyarországnak a közös megtervezése, ahol holnap és holnapután is élni szeretnénk. A rendszer összedőlése utánra meg kell mutatni, hogy milyen irányba vezetnék az országot. A legfontosabb az erős vezetők helyett az erős demokrácia felépítése. „Ehhez pedig ki kell lépnünk abból az ellenzéki hazugságspirálból, hogy mindent a kormányhoz és annak bukásához mérünk.”

Akkor tudják Donáth szerint megnyerni a választókat, ha képesek beszélni az ország előtt álló legfontosabb megpróbáltatásokról. Kiemelte:

„Munkaalapú gazdaság helyett emberközpontú gazdaságra van szükség. Hogy Magyarország ne a rossz munkák és a rossz fizetések hazája legyen, hanem a megbecsülésé. A tudásé. Ma ugyanis olyan világot élünk, ahol ha tudás van, minden van: jó munka, jó fizetés, jó élet.”

Donáth előtt felszólalt Gelencsér Ferenc, a Momentum jelenlegi elnöke, aki elmondta, Magyarországot fogva tartják, fogságba ejtették, a rácsokat pedig „mindennap végigveri egy börtönőr, hogy egy pillanatra se legyen nyugalmunk, az őr azonban nem feketét, hanem narancsot visel”, ugyanis szerinte

a narancs az új fekete.

Beszédet mondott Kerpel-Fronius Gábor is, a párt fővárosi alpolgármestere és Soproni Tamás terézvárosi polgármester, aki stand-up hangulatú beszédében úgy fogalmazott Ungár Péter évértékelőjére reagálva: „Mostanában be szokott nekünk szólni egy pártelnök, de mi hisszük, hogy tényleg lehet más a politika.”

Ungár Péter: a régi kerékvágás a szakadékba vezet

Ungár Péter, az LMP társelnöke a párt 54. kongresszusának megnyitójában arról beszélt: a politika egy csapatsport. A legfontosabb pedig az egy pártban, hogy tudja: együtt kell küzdeni, mert „csak közösség tud közösségi döntéseket végrehajtani” – fogalmazott az MTI beszámolója szerint szombat délelőtt Ungár.

Az LMP Magyarország zöld pártja – hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki szerint ez azt jelenti, „a profit nem előzheti meg az embert és a természetet”, azaz helyre kell állítani az ember és a természet közötti, gőgünkkel, butaságunkkal felborított egyensúlyt. Számos természeti jelenség mutatja, hogy minden percben közelebb kerülünk civilizációs vívmányok megszűnéséhez, és „a régi kerékvágás a szakadékba vezet” – fűzte hozzá.

Ungár Péter, az LMP társelnöke beszédet mond a párt budapesti kongresszusán 2023. február 4-én.
MTI/Lakatos Péter

Most kell küzdeni, jövőre már nem érünk rá – mondta az akkumulátorgyár-építések elleni tiltakozásról a politikus, aki szerint pártja fogja megvédeni a vizet, a levegőt és a termőföldet azoktól, akik azokat „el akarják adni a külföldi profitért”.

A hétvégén évadnyitót tartó „másik két pártról” szólva megjegyezte: a Momentum nem zöld, hanem liberális párt, míg a DK-nak azt üzente, „nem vagyunk senkinek a zöldtagozata, nem leszünk; egy külön, önálló párt vagyunk”.

Schmuck Erzsébet, az LMP másik társelnöke azt hangsúlyozta: gyökeres fordulat nélkül nem lehet kezelni a klímaváltozást, hozzátéve, „nincsen zöldpolitika zöld párt nélkül”, ezért döntéshozó pozícióba kell kerülnie az LMP-nek.

Szerinte az általuk képviselt politikának napjainkban elsősorban nem a tagadással, hanem a szemfényvesztéssel, a „zöldre festéssel” kell megküzdeni, hiszen a probléma okozói azt igyekeznek eljátszani, hogy megváltoztak, „érdekli őket a jövőnk”, de valójában nem tesznek semmit a fenntarthatóság érdekében.

Thomas Waitz, az Európai Zöld Párt (EGP) társelnöke az eseményen azt hangsúlyozta: évtizedek óta világos a fosszilis energiaforrások jelentette veszély, a feladat megoldásokat találni egy eléggé nehéz helyzetben és helyzetre, ebben pedig nem segít, ha homokba dugjuk a fejünket.

MSZP: határozott, egyértelmű, baloldali fordulat kell

A Fordulat Magyarországnak című rendezvényen Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke úgy értékelt, hogy az elmúlt tíz év elvesztegetett évtized volt az országnak, beszélt az alacsony bérekről, a magas inflációról.

„Fordulatra van szükség Magyarországon, demokratikus és jóléti fordulatra, amit a szocialista párt nélkül nem lehet megcsinálni”

– mondta el Kunhalmi. Fontosnak tartja, hogy a 2024-es önkormányzati választások sikeréért mihamarabb tárgyalások kezdődjenek a pártok között, a civilekkel. Az együttműködés és a megegyezés elkerülhetetlen az önkormányzati választásokon, ezt bizonyítja a jászberényi időközi választás is – jegyezte meg. Érvelt az előválasztás mellett, szerinte nem kell attól félni, hanem meg kell nyerni. Úgy fogalmazott:

„demokráciát nemcsak névleg kell hirdetni, meg nemcsak a nevünkben kell annak lenni, hanem úgyis kell viselkedni az év minden napján, minden órájában”.

Kitért arra, hogy 2024-ben európai parlamenti választás is lesz. Szerinte Magyarország számára az unión kívül nincs élet, de le kell számolni azzal a tévhittel is, hogy az EU megoldja az ország belpolitikai problémáit.

Tüttő Kata, Komjáthi Imre, Hiller István és Kunhalmi Ágnes az MSZP évadnyitó rendezvényén el 2023 február 3-án. Forrás: Facebook/MSZP

Komjáthi Imre társelnök szerint az MSZP eddig még mindig balról nyert választást. Biztonságot mindenkinek! – összegezte a pártja ajánlatát, hozzátéve, hogy ma szerinte a magyar ember megint a biztonság hiányától szenved. Kezdeményezte, hogy az alapvető élelmiszerek áfakulcsát nullára csökkentsék. Beszélt az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásáról és arról, hogy 13. havi juttatásként 205 ezer forintot kapjon minden nyugdíjas. Szerinte erős szakszervezetekre van szükség, mert akkor van bérharc. Kiemelte az oktatás társadalmi mobilitásban betöltött szerepét.

Komjáthi Imre közölte, szociális Európát akarnak, ahol nem a nemzetközi nagytőke elvtelen kiszolgálása az elsődleges cél, hanem az esélyteremtés. Hozzátette, számukra nem üres szlogen a békevágy, hanem az egyetlen helyes válasz a fenyegető veszélyekre, aki háborút indít, az mindenkinek a biztonságát kockáztatja.

Tüttő Kata, az MSZP alelnöke, főpolgármester-helyetteses és Hiller István, az MSZP választmányának elnöke is felszólalt az eseményen, utóbbi elmondta, határozott, egyértelmű, baloldali fordulat kell, hozzátéve, azt szeretnék, hogy a tanár nyugodtan, tisztességes fizetésért a diákjaival foglalkozhasson, békében taníthasson.

(Mérce, MTI)