Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elítéltek egy férfit Németországban, miután felszólalt az ukrajnai háborúban való részvétel ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

2000 eurós bírságot vagy 40 nap szabadságvesztést szabott ki a Berlin-Tiergarteni Kerületi Bíróság egy férfira januárban, miután egy tüntetés során felszólalt Németország részvétele ellen az orosz-ukrán háborúban  – írja a World Socialist Website.

Heinrich Bücker baloldali háborúellenes aktivista 2022. június 22-én mondott beszédet Berlinben egy szovjet emlékműnél a náci Németország Szovjetunió elleni inváziójának 81. évfordulóján. Bücker – aki a Die Linke kommunista platformjának, a VVN-BdA antifasiszta szervezetnek, valamint az államvédelmi hivatal által megfigyelés alatt tartott Sozialistische Gleichheitsparteinek (SGP) a tagja – beszédében elítélte, hogy a német állam szélsőjobboldali csoportokat – mint az Azov zászlóalj – is felfegyverez Ukrajnában, és a háborúval kapcsolatos orosz álláspont figyelembevételére szólított fel.

A lap szerint úgy fogalmazott:

„Minden tisztességes németnek el kellene utasítania mindenfajta együttműködést ezekkel az erőkkel Ukrajnában, a német történelem, a meggyilkolt zsidók millióinak és a második világháborúban meggyilkolt szovjet állampolgárok millióinak története miatt.”

Továbbá arról beszélt:

„Nyíltan és őszintén meg kell próbálnunk megérteni Oroszország különleges katonai műveletét (sic) Ukrajna ellen, és azt, hogy Oroszországban az emberek túlnyomó többsége miért támogatja ebben a kormányukat és elnöküket.”

A teljes beszéd itt olvasható.

Az ítélet szerint Bücker „a köznyugalom megzavarására alkalmas módon nyilvánosan helyeselte az agresszió bűncselekményét”. A bíróság indoklásában úgy fogalmazott, a férfi beszéde alkalmas arra, hogy „megingassa a jogállamiságba vetett bizalmat és felbolygassa a lakosság pszichológiai nyugalmát”, tekintettel arra, hogy „Oroszország fenyegetettséget jelent Németországra mint NATO-tagállamra, amely támogatja Ukrajnát, és nem utolsó sorban a több száz ezer, Németországban élő ukrajnai menekült miatt”.

A lap szerint az aktivista fellebbezett a bíróság döntése ellen.

A junge Welt cikkében arról ír, hogy a demonstrációt szervező német békemozgalom, a Berliner Friedenskoordination szerint a Bücker elleni vádemelés célja, hogy „a politikai vitát egyre inkább beszűkítsék, és büntetőjogi eszközökkel lehetetlenné tegyék az uralkodó politika és a [főáramú] média kritikáját”. Ezzel szerintük végső soron elhallgattathatják a békemozgalmat, amennyiben az  „továbbra is a német politika háborús irányvonala ellen, a deeszkaláció és a tárgyalások mellett foglal állást”.

Ukrajna orosz inváziója óta a német kormány több mint 2 milliárd euró értékű fegyverszállítással támogatta Ukrajnát. Legutóbb azt jelentették be, hogy a háború kitörése óta először Leopard 2-es tankokat küldenek a háborús félnek.