Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amíg Ön a fűtési számlájáért szorong, a Shell egy év alatt megkétszerezte a nyereségét

Ez a cikk több mint 1 éves.

A holland-angol Shell multinacionális olajvállalat éves nyeresége 2022-ben több mint kétszeresére, közel 40 milliárd dollárra nőtt az előző évhez viszonyítva. Az elképesztő nyereséget az ukrajnai háborúval összefüggő nagykereskedelmi gázár-emelkedés és a háztartások energiaszámláinak növekedése idézte elő, írja a Guardian.

Az olaj- és gázipari vállalat a tavalyi utolsó negyedévben 9,81 milliárd dollár nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 6,4 milliárd dollárral. Ezzel az éves nyeresége 2022-ben 39,87 milliárd dollárra nőtt, ami messze meghaladja a 2021-es eredményét, amikor 19,3 milliárd dolláros nyereséget könyvelt el.

A BBC arról ír, hogy a cég 115 éves történetének legnagyobb nyeresége.

A Shell nyilvánosságra hozott eredménye hatalmas felháborodást váltott ki.

Paul Nowak, a szakszervezeteket tömörítő Trades Union Congress (TUC) főtitkára azt mondta a Guardiannek, hogy a Shell elért nyeresége „obszcén” és „a dolgozó családok megsértése”.

Az olajvállalat nyeresége annak ellenére kétszereződött meg, hogy a múlt évben a brit kormány rendkívüli adót vetett ki az északi-tengeri üzemeltetőkre. Ezt az adót a Shell októberig nem fizette meg, azonban a cég arról nyilatkozott, hogy 1,9 milliárd dolláros adóköltséget vállalt az EU-ban és az Egyesült Királyságban.

A szakszervezeti vezető szerint a kitermelésre vonatkozó adókat növelni kellene.

„Miközben a háztartások Nagy-Britanniában mindenütt a számlák kifizetésével és a megélhetéssel küzdenek”

, a Shell elképesztő mértékben gyarapszik, nyilatkozta Nowak.

Ahogyan a Mérce is megírta, az energiaárak emelkedése miatt Nagy-Britanniában tavaly ősszel mozgalom alapult. A Don’t Pay UK (Ne fizess, Nagy-Britannia) nevű új polgári kezdeményezés tagjai elérték, hogy az akkori miniszterelnök, Liz Truss kevésbé szigorú árplafont határozzon meg, ennek ellenére a szerveződés arra szólította fel a szigetország lakóit, hogy december 1-jétől ne fizessék az áram- és gázszámlákat.

A Shell nyereségéről szóló hír akkor jelent meg, amikor az Egyesült Királyságban évtizedek óta nem tapasztalt kiterjedtségű sztrájk zajlik.

(Guardian, BBC, Mérce)