Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tagadja az Eötvös Gimnázium, hogy pénzért vettek volna fel diákokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Eötvös József Gimnázium hivatalos Facebook-oldalán reagált a vádakra, miszerint Moss László igazgató félmillió forintos lefizetése árán kerülhettek volna diákok az elitiskolába.

A gimnázium kategorikusan tagadja a vádakat, és várják a hatóságok vizsgálatának eredményét.

„Bizton kijelentjük, hogy a hangfelvételből levonható azon következtetés, miszerint az iskola igazgatójához eljuttatott pénz ellenében került be az állítólagos szülő gyermeke az iskolába, nem igaz.

A jogszabályoknak megfelelően – mint bármely hazai középiskolában – bizonyos esetekben rendkívüli felvételi eljárás keretében is felvételt nyerhetnek diákok, de ez sosem kapcsolódik anyagi ellenszolgáltatáshoz”

– írják a közleményben, amiben arra is kitérnek, hogy az ország egyik legjobb iskolájaként a felvételiző gyerekek tudása a legfontosabb szempont. Az is említik, hogy az ügyben vizsgálódnak a hatóságok, és az eredmények nyilvánosságra hozásáig nem kívánnak az üggyel foglalkozni.

A kormánypárti Metropol ingyenes magazin, valamint online kiadása csütörtökön álltak elő egy hangfelvétellel, melyen egy állítólagos szülő az iskola egyik állítólagos munkatársával arról beszélgetnek, hogy félmillió forintos díjazás mellett a felvételi követelményeket egyébként nem teljesítő diákokat is felvesznek a hatosztályos gimnáziumi képzésre.

A Metropol szerző nélküli cikkében ez alapján állapítják meg, hogy rendszerszintű korrupcióról van szó, egyszersmind igyekeznek besározni Moss László igazgatót, és Kálmán Gábort, a Reáltanoda alapítvány vezetőjét. A kormánypárti lap lejárató cikkéhez – melyet azóta gyakorlatilag a teljes kormánypárti sajtó átvett – látszólag nem keresték az intézmény illetékeseit, hogy kommentálják értesüléseiket.

A lejárató cikket ugyanakkor épp a pedagógus sztrájkhét idejére időzítették, egyszersmind péntek reggel demonstráltak a diákok is a pedagógusok mellett az Astorián. A 444 stábja a megjelent diákokat meg is kérdezte, hogy mit gondolnak az ügyről – és mint videójukból kiderül, sokakat elbizonytalanított.

Ugyanígy a kormánysajtó lejárató kampánya igazságtartalmától függetlenül súlyos károkat okozhat az oktatási mozgalmaknak. Tekintve hogy az Eötvös és gárdája már hosszú ideje vehemensen tiltakoznak a kormány oktatáspolitikája ellen – miképp az említett videóból is kiderül – épp ezen elitintézmény hitelességének rombolása rombolhatja az egész mozgalom hitelességét is, ami vélhetően nem áll távol a kormány céljaitól.

Ugyanakkor ezen a ponton azt is érdemes megjegyezni, hogy hibás annak a közoktatási rendszernek a működése, amely hasonló elitintézményeket termel ki. Ezekbe ugyanis jellemzően – ha nem is megvesztegetés, de felvételik útján – a társadalom magasabb kulturális tőkével rendelkező rétegeinek a gyerekei juthatnak be.

Ez a szabad iskolaválasztás, valamint a gimnáziumi felvételik és többosztályos gimnáziumok rendszeréből fakad. A jobb családi körülmények közül származó gyerekek ugyanis sokkal jobb eséllyel ugorják meg az ilyen elitgimnáziumokba való bejutás küszöbét – hogy ez hogyan termeli újra a társadalmi egyenlőtlenségeket a kompenzálásuk helyett, arról például itt lehet olvasni.

Mindazonáltal a NER célja a jelenlegi oktatáspolitikájával jól láthatóan nem a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása az oktatáson keresztül, és jelen esetben is vélhetően a kormányzati állásponttól eltérő nézetet képviselő intézményvezetés és pedagógusok ellehetetlenítése és karaktergyilkolása a célja.