Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A KSH legfrissebb statisztikája szerint 4,7 százalékkal csökkentek a reálbérek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerda reggel adta ki legfrissebb, a béreket érintő statisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal, amiből kiderült, hogy nominálisan – vagyis névértéken – az átlag- és mediánbérek is növekedtek 2022 novemberében az előző évhez képest. E szerint a bruttó átlagkereset 16,8, a nettó 17,6 a bruttó mediánkereset szintén 17,6, míg a nettó mediánkereset 19,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ez azt jelenti, hogy a nettó átlagkereset 387 800, míg a nettó mediánkereset 305 800 forint volt novemberben.

Ugyanakkor ha összevetjük az értékeket az inflációval, kivált az árdrágulással, kiderül, hogy ezek üteme jóval dinamikusabb volt az elmúlt évben. Vagyis mutasson bármily jól is a statisztika, a reálkeresetek csökkentek az említett időszak alatt, a KSH szerint 4,7 százalékkal.

Noha a KSH legfrissebb, általunk is szemlézett inflációt és árdrágulást vizsgáló elemzése – a bérekkel szemben – decemberre vonatkozik, vagyis egy hónapos az eltérés, kiderül belőle, hogy a fogyasztói árak 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg a pénzromlás üteme 22,5 százalék volt. Az élelmiszerárak pedig 44,8 százalékkal emelkedtek, vagyis jóval az infláció, vagy a keresetek szintje felett.

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 563 600, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 574 100 forint volt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 374 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 387 800 forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 16,8%-kal nőtt. A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset 17,6%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • A becsült rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 495 200 forint, 20,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.
  • A reálkereset 4,7%-kal csökkent, a fogyasztói árak előző évhez mért 22,5%-os növekedése mellett.
  • A bruttó kereset mediánértéke 441 800 forintot ért el, 17,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 305 800 forint volt, 19,2%-kal felülmúlta az előző év novemberit.

A KSH statisztikája szükségszerűen torzít, tekintve hogy az átlagkeresetek mértékének számításakor nem veszik a mintába az 5 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásokat. Ugyanígy a közfoglalkoztatottakat sem veszik be a statisztikába. Az ő esetükben pedig túlnyomórészt az átlag és medián alatti keresetekkel számolhatunk.

A KSH által megosztott táblázatból ugyanakkor az is kiderül, hogy a közfoglalkoztatottak nettó átlagkeresete 2022. novemberben bruttó 99 700, nettó 66 300 forint volt. Ami aligha elegendő a megélhetésre, de legalábbis nagyon súlyos kompromisszumok mellett.

Noha az elemzés szerint a reálkeresetek 4,7 százalékkal csökkentek, az egyes keresetszintek között ez az arány eltérő lehet. Nemcsak azért, mert különböző mértékű a bérek nominális növekedése, de amiatt is, mert a különböző keresetű csoportoknak eltérő a fogyasztási struktúrája. Vagyis az alacsonyabb keresetűek arányaiban többet költenek a bérükből mindennapi fogyasztási cikkekre mint az élelmiszer, vagy energiára amivel például a lakásaikat fűtik.

Ezeknek a drágulása pedig meghaladta az árdrágulás átlagos szintjét. Ami azt jelenti, hogy az alacsonyabb keresetűek reálbér-értéke vélhetően az átlagos értékhez képest nagyobb mértékben csökkent. Noha a magasabb keresetűek között is kétséges hogy sokakat találnánk akiknek a keresetük fel tudta volna venni a ritmust az élelmiszerek drágulásának ütemével, a társadalom elesettebb rétegei számára súlyos terhet jelent hogy a bérek egyre kevésbé fedezik a megélhetési költségeket.

Címlapkép: MTI/Ruprech Judit