Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Cinikus, egyértelmű megfélemlítés” a kormány pedagógus rendelete a szakszervezet szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

A két legnagyobb pedagógus szakszervezet után a Magyar Szakszervezeti Szövetség is közleményben reagált a kormány csütörtök éjjel megjelentetett rendeletére, amely arról szól – a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva -, hogy a kötelezettségszegő pedagógusok azonnali hatályú felmondással történő elbocsátását a tudomásszerzéstől az adott tanév augusztus 1-ig (de legfeljebb egy egy éven belül) bármikor megtehetik.

„A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólítja a kormányt, sürgősen vonja vissza a pedagógusok rendkívüli felmondásáról szóló elképesztően cinikus, egyértelműen zsarolás és megfélemlítés céllal készült új rendeletét”

– áll a MASZSZ közleményében.

A szakszervezeti konföderáció elnöke, Zlati Róbert szerint „a kormány mostani, a munka világa erkölcsi színvonalát tovább romboló reakciója a legrosszabb fajta, hiszen arról árulkodik, hogy a hatalom nem hajlandó érdemben foglalkozni az oktatás helyzetével, a pedagógusok problémájának megoldásával, ezért félelemkeltő erőfitogtatással fojtaná el a megmozdulásokat és csak elodázza az igazi megoldást.”

Zlati szerint egyébként a rendelet nem éri el a célját, sőt, egységbe fogja kovácsolni a szakszervezeteket, a szülőket, „és lassan az egész országot”.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a két legnagyobb pedagógus szakszervezet szinte azonnal tiltakozott a kormányrendelet ellen. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mélységesen elítéli a kormány eljárását, amellyel „a háborús veszélyhelyzet leple mögé bújva, a rendeleti kormányzás keretében próbálja a sztrájkjogot ellehetetlenítő rendelkezései után polgári engedetlenséget felvállaló pedagógusokat megfélemlíteni.”

A PDSZ kiemelte, szerintük a kormány visszaélésszerűen alkalmazza a felhatalmazási törvényt, mivel arra hivatkozva írta felül rendeletével a munka világát meghatározó törvényeket úgy, hogy azoknak semmi köze sincs a háborús veszélyhelyzethez, ráadásul visszamenőleges hatállyal hozott olyan rendelkezéseket, amelyek alapján a rendelet hatálybalépése előtti cselekedetet is ez alapján szankcionálhatja a munkáltató, mégpedig a legsúlyosabb módon, a foglalkoztatási jogviszony azonnali hatályú megszüntetésével.

A PDSZ szerint a rendelet mögött politikai szándék húzódik meg, ez az indoklásból egyértelművé válik: „A módosítás egyben a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsa a rá bízott gyerekeket.” – olvasható a rendelet indoklásában.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették. Ugyanis a tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette.

„Ugyanakkor a kormányrendelet ellentmondásai számos kérdést vetnek fel: egyebek között azt, hogy a szabályozás nincs összhangban a háborús veszélyhelyzet idejével, hiszen az jelenleg május végig tart, miközben a pedagógusokat nemcsak 2023. augusztus 1-jei, hanem akár 2024. augusztus 1- jei kirúgással is fenyegeti.”

Címlapkép: Az Eötvös József Gimnázium diákjai élőlánccal tiltakoznak a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok elbocsátása ellen 2022. december 2-án. Fotó: Alföldi Dániel István