Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lassan népszokássá válik a szilveszteri balhékat a bevándorlók nyakába varrni Németországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az idei szilveszter sem múlt el komoly rendőrségi mellényúlás nélkül Németországban. Sokan emlékeznek a 2017-es kölni újévi ünnepségre, amelyenek apropóján a jobboldali média Európa-szerte civilizációs összecsapást vizionált: fiatal, életerős fekete férfiak molesztálják „asszonyainkat”, „lányainkat”.

Az idén Berlin Neukölln, bevándorló közösségek által is lakott negyedében történt rendbontások kapcsán adott ki a rendőrség olyan közleményt, amely 145 ember őrizetbe vételéről szólt, akik petárdákkal és gázpisztollyal támadtak rendőrökre. A slusszpoén természetesen az volt, hogy az őrizetbe vett személyek többsége nem rendelkezett német útlevéllel. A Tagesspiegel újságírói azonban nem hagyták annyiban az ügyet, és a rendőrséget visszakozásra kényszerítették. A kiigazított közleményből kiderült, hogy valójában csak 38 embert tartóztattak le rendőrök elleni agresszió miatt, akiknek a többsége 21 év alatti volt, kétharmaduk pedig német állampolgár.

De eddigre a kár már bőven megtörtént: a német államfő, Frank-Walter Steinmeier újévi fogadásán „elszabadult csőcselékről” beszélt, a CDU berlini szervezete a letartóztatottak keresztnevére volt kíváncsi, a párt országos politikusai pedig „kis pasákról” beszéltek a tévében, ami elég volt ahhoz, hogy a bevándorlók nem integrálódnak mantra pár napra ismét maga alá temesse a németországi közbeszédet. A szociáldemokrata SPD sem volt sokkal különb, a rendőrség felfegyverzése mellett kampányolva virágnyelven „gátlástalan csőcseléket” emlegetett, ami mögött mindenki kitalálhatta, hogy kik is azok, akiket nem neveztek néven.

A taz szerint a sokat sejtető megfogalmazás biztosan nem azt a 200 petárdázó nácit fedte, akik a Lipcsétől délre található, szászországi Borna városában verték szét a városházát és lövöldöztek a rendőrökre. Míg a német média és politika 38 neuköllni csendháborító fiatal miatt félreveri a demokráciaféltés harangjait, addig a kétszáz, feltehetőleg a Capitolium megrohamozását gyakorló náci randalírozása csak lábjegyzetnek számít az ország nyilvánosságában – zárul a taz elemzése.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd