Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

És mi van, ha arab férfiak támadtak nőkre Kölnben?

Ez a cikk több mint 8 éves.

A szilveszter éjszaka Kölnben, Hamburgban és Stuttgartban történt események méltán háboríthatják fel az európai közvéleményt. A csoportos, sejthetően szervezett erőszakos bűnözésnek és nők elleni erőszaknak ez a rendkívül visszataszító és eddig szinte példa nélküli megnyilvánulása minden jóérzésű embert elborzaszt; az elkövetők ellen csak a lehető legkeményebb fellépés lehet elfogadható. Érdekes azonban, hogy az események tárgyalása során a legtöbb külföldi és belföldi média, a BBC-től az Indexig szükségét érezte, hogy kiemeljen egy bizonyos tényt, hogy az elkövetőknek észak-afrikai vagy arab kinézete volt. De miért is olyan fontos erről megemlékezni?

koln.jpgKöln belvárosa szilveszterkor; Fotó: Patrik Stollarz; Forrás: index.hu 

Először is szögezzük le, hogy pillanatnyilag alig tudunk valamit arról, kik voltak az elkövetők. A kölni rendőrséghez eddig mintegy 100 panasz érkezett be, a támadást nagy tömegben és szervezetten hajtották végre. Eddig egyetlen elkövetőt sem azonosítottak, ugyanakkor többeket letartóztattak. Közülük egyesek menedékkérők voltak, jóllehet a hatóságok siettek leszögezni, hogy nem a mostani menekülthullámmal érkeztek; többüket a rendőrség régebb óta megfigyelés alatt tartotta.

A szélsőjobboldali sajtó persze nem volt rest mindjárt Merkel migránspolitikáját hibáztatni, burkoltan vagy nyíltan kijelentve, hogy bár az égvilágon semmit nem tudunk, az „észak-afrikainak” kinéző elkövetők nyilvánvalóan muszlim menekültek voltak, akiket a kancellár asszony túlzottan engedékeny politikája és a Wilkommenskultur hozott a nyakunkra.

De ebben a futamban a magyar sajtó sem marad el: az Index újságírója például először kijelenti, hogy Kölnben „észak-afrikai arabokból álló” bandák randalíroztak, és az esetet mintegy kommentálva felidéz néhány különösen visszataszító egyiptomi esetet, mikor észak-afrikai férfiak nagy tömegben embertelen dolgokat műveltek nőtársaikkal. A mondanivaló világos: az esetet észak-afrikaiak vagy arabok követték el, feltehetőleg azért, mert otthon ezt szokták meg, ilyen az ő kultúrájuk.

Persze az alapján, amit eddig tudunk, az elkövetők éppen annyira lehetnek észak-afrikaiak vagy arabok, mint afgán menekültek, harmadik generációs közel-keleti bevándorlók, vagy sötét bőrű német bűnözők, hiszen csak a kinézetükről van információnk.

De tegyük fel, hogy csakugyan észak-afrikaiak voltak, ne adj’ Isten a közelmúltban érkezett bevándorlók. Miért olyan fontos ez az információ, hogy a minden szín alatt hírül kell adni, hogy ez a híradás egyik központi eleme kell, hogy legyen? Több száz bűnözőt megmozgató, valószínűleg szervezett akció zajlott le egy európai nagyvárosban, amelyben védtelen embereket félemlítettek meg, fosztottak ki és erőszakoltak meg. Pontosan mit adna hozzá mindehhez az, ha tudnánk (amit nem tudunk), hogy az elkövetők észak-afrikaiak vagy arabok?

Bizonyítaná ez azok félelmeit, akik az Európát megszálló barbár hordáktól tartanak? Korántsem. Először is, még ha a támadásokban résztvevő emberek mindegyike migráns, vagy muszlim lett volna, ez akkor sem mondana el semmit arról a mintegy egymillió emberről, akik 2015-ben erre az 550 milliós kontinensre tévedtek. Semmit nem árulna el arról, hogyan kell bánnunk azokkal a szíriai munkásokkal, iraki fiatalokkal, afgán nőkkel, nigériai gyerekkel, akik hozzánk érkeznek, és akiknek ezekhez a támadásokhoz semmi közük. Őket továbbra is annak kell tartanunk, amik: embereknek, aki megérdemlik, hogy a saját tetteik és vélekedéseik alapján ítéljék meg őket, ne másoké alapján.

A kölni bűncselekményeket elkövetők bűnözők, és ekként kell bánni velük. Nem lesznek sem inkább, sem kevésbé bűnözők attól, hogy honnan jöttek, vagy hogyan néznek ki. Ha holnap egy brit újság lehozna egy hírt, amelyben számot ad arról, hogy „magyaroknak kinéző” emberek (nagy bajusszal) megvertek és megerőszakoltak egy brit nőt, majd a cikk végén mellesleg megemlítene ezt-azt a magyar kultúra sajátosságairól (vak komondor, ELTE gólyatábor, miegymás), vajon ezt igazságosnak éreznénk? Igazságosnak éreznénk, hogy brit hangadók azt követeljék, gondolják újra, beengedik-e a magyarokat az Egyesült Királyságba?

Ehhez még a fantáziánkat sem kell nagyon megmozgatnunk, hiszen a szigetországban szinte minden évben felvetik, hogy meg kellene állítani a kelet-európai bevándorlást (lásd például itt és itt), és a brit bulvármédia kedvenc célpontjai a szíriai menekültek mellett épp a kelet-európai bevándorlók. Szóval ha úgy érezzük, valami nem stimmel azzal, ha magyarokat, lengyeleket vagy bolgárokat bélyegeznek meg csoportosan néhányuk viselt dolgai miatt, mért gondoljuk, hogy ez rendben van, ha szírekről vagy észak-afrikaiakról van szó?

Ha egyébként nem szokás egy híradásban leközölni, hogy az elkövetők ukránnak, szőkének vagy magasnak néztek ki, miért olyan fontos kiemelni, hogy „észak-afrikai kinézetük volt”? És ha abból, hogy száz vagy ezer magyar mit csinál a világban – szervezetten vagy anélkül – nem következtethetünk arra, hogyan kell bánni mind a tízmillió magyarral, akkor miért más a helyzet a szíriaiak, afgánok, észak-afrikaiak esetében? Ha mi megérdemeljük, hogy a saját tetteink és ne mások tettei alapján ítéljenek meg minket, ők miért nem?

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 109 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.