Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

18 ezer munkástól válik meg az Amazon

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Amazon bejelentette, hogy „a gazdasági bizonytalanságok miatt” több mint 18 ezer munkahelyet szüntet meg, írja a Guardian.

Ez az amerikai online csomagküldő vállalat történetének legnagyobb létszámleépítése. Andy Jassy vezérigazgató a dolgozóknak küldött üzenetében azt írta, hogy a novemberben végrehajtott és a ma közölt elbocsátásokkal együtt valamivel több mint 18 ezer munkakör megszüntetését tervezik.

A leépítések leginkább az Amazon Fresh és az Amazon Go, valamint a PXT szervezeteit érintik. Az elbocsátás az Amazon nagyjából 300 ezer fős vállalati munkaerejének 6 százalékát teszi ki. Máskülönben a vállalatnak összesen több mint 1,5 millió dolgozója van.

A vezérigazgató nem részletezte, hogy az elbocsátások egészen pontosan kiket fognak érinteni, de Jassy a közleményben azt mondta, hogy az Amazon január 18-tól kommunikálni fog az érintett alkalmazottakkal, adott esetben pedig esetleg az európai munkavállalói érdekképviseletekkel.

Az elmúlt esztendőben több írásban is foglalkoztunk az Amazon munkásainak küzdelmeivel. Megírtuk, hogy az Amazon kamerarendszer segítségével figyeli meg a szállítójárművei sofőrjeit, s beszámoltunk a Staten Islanden dolgozó Amazon-munkások sikeréről, akik a példátlanul rossz munkakörülmények ellen harcolva szakszervezetet alapítottak. Társoldalunkon, a Tetten olvasható az az interjú, amelyben Angelika Maldonado szakszervezeti aktivista elmeséli, miként győztek le a munkások az Amazont.

A már megidézett Guardian-cikk arról is beszámol, hogy más amerikai cégek is hatalmas leépítésbe kezdtek. Így például a felhő alapú szolgáltatásokat kínáló Salesforce vállalat 8 ezer munkásától válik meg. Az elbocsátásokra a Salesforce felső vezetésében történt átszervezések nyomán kerül sor. Ekkora elbocsátási hullám még ennek a cégnek a történetében sem történt. Most mintegy a munkásai tizedétől válik meg a vállalat.

A Meta Platforms, amely a Facebook és az Instagram tulajdonosa, tavaly novemberben jelentett be, hogy a munkatársai 13%-át elbocsátja. Mark Zuckerberg,a  Meta vezérigazgatója azzal indokolta a döntését, hogy „elszámította magát”  a pandémia alatt elért bevételnövekedést látva. 11 ezer munkás maradt megélhetés nélkül.

(Guardian, Reuters, AP, Telex, Mérce)