Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár az Agrárminisztérium „betiltotta”, zavartalanul folytatódik a tűzifa exportja

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kormányrendelet dacára szó sincsen a tűzifa kivitelének tilalmáról, írja az Átlátszó, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (NÉBIH) és Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira támaszkodva arra jutott, hogy bár az Agrárminisztériumnak jogában áll megtiltani a tűzifa külföldre szállítását, semmi jele sincsen, hogy ezt az elmúlt fél esztendőben megtette volna.

Mint ismeretes, augusztus 9-én kormányrendelet szólt arról, hogy amennyiben a külföldre szállítandó tűzifa kivitele veszélyezteti a közellátást vagy kockázatot jelent az energiaellátás biztonságára, az Agrárminisztérium megtilthatja az energiahordozók, így a tüzelőanyag exportját.

Az Agrárminisztérium azt sugallta, hogy „kiviteli tilalomról van szó”, ám az oknyomozó oldal január 5-én megjelent írása szerint a kormányrendelet pusztán azt mondja ki, hogy a tűzifa, faforgács, fűrészpor, fahulladék, brikett és pellet a NÉBIH-hez történő bejelentést követően értékesíthető külföldre, illetve vihető ki az országból. A NÉBIH a bejelentést rendszerint megküldi az Agrárminisztériumnak, amely pedig vagy tiltja, vagy pedig engedélyezi a kivitelt: azaz a tilalom nem önmagától lép életbe.

Az Átlátszó vizsgálódása szerint bár augusztus 9-e, azaz a kormányrendelet megszületése óta 89 850 tonna faanyag kivitelére irányuló bejelentés érkezett a NÉBIH-hez, az Agrárminisztérium nem hozott tiltó rendelkezést.

Az oknyomozó oldal a NÉBIH-től származó adatokat egybevetette a KSH vonatkozó kimutatásaival is, s arra jutott, hogy Magyarország 2022 első tíz hónapjában összesen 88 585 tonna faanyagot exportált, nagyságrendileg hasonló mennyiséget, mint 2021-ben. A rendelet bevezetése utáni hónapokban, azaz augusztusban, szeptemberben és októberben rendre 4009, 5109 és 4860 tonna faanyag kivitele történt meg – főként Ausztriába, ahová a kivitt tűzifa több mint fele került.

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy az Agrárminisztérium milyen célok alapján és milyen feltételek mellett dönt arról, hogy a kormányrendeletbe foglalt körülmények fennállnak-e, illetve azt is, hogy miért sugallta, hogy a tűzifa-kivitel tilos, ám a kérdésekre a szerkesztőség nem kapott választ.

(Átlátszó)

 

Címlapkép: MTI/Kovács Anikó