Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A dolgozók kétharmada nem kapott béremelést az infláció ellensúlyozására tavaly a Publicus felmérése szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nem kapott a tavalyi év során béremelést a magas infláció ellentételezésére a dolgozók kétharmada, háromnegyedük pedig pluszjuttatásban sem részesült – derült ki a Publicus a Népszava megrendelésére készült közvélemény-kutatásából.

A december közepén készített felmérés szerint pluszjuttatást 24, év közbeni béremelést pedig 31 százalékuk kapott.

Ugyanakkor még a béremelést kapók háromnegyede is úgy nyilatkozott, hogy a fizetésük növekedése nem követte le az árak emelkedését. A válaszadók 95 százaléka mondta azt, hogy gondot jelent számára az infláció, ezen belül 39 százaléknak súlyos problémát okoz.

Ez élesen más képet mutat, mint amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közölt adatok. Az MNB decemberi inflációs jelentése szerint ugyanis tavaly 14,5-14,7 százalékos volt az infláció, miközben a bruttó átlagkereset ezt meghaladva 17,5-17,7 százalékkal emelkedett. A jelentés szerint egyébként 2023-ban a tavalyinál magasabb 15-19,5 százalékos lesz az infláció, míg az átlagbérek csak 9,8-10,8 százalékkal nőnek.

A minimálbér idén 16%-kal emelkedik (bruttó 232 ezer forintra), a bérminimum pedig 14%-kal (bruttó 296 ezer forintra). A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint legalább 26 százalékkal kellene megemelni a minimálbért, ha el akarjuk legalább azt kerülni, hogy tovább essen a minimálbérből élők életszínvonala.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás