Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem mi hagytunk cserben, hanem a kormány” – több ezer mentős sztrájkol Angliában és Walesben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kedden a nővérek, szerdától pedig a mentősök és a sürgősségi híváskezelők sztrájkolnak Angliában és Walesben a béremelésért.

Az ápolók sztrájkját követően december 21 és 28 között várhatóan több tízezer mentős fog sztrájkolni, miután 10 százalékos infláció mellett csak 4,75 százalékos béremelést ajánlottak nekik a munkáltatók.

Az egészségügyi dolgozók bérének növelése- és a munkahelyi körülmények javításának érdekében a szakszervezetek hónapok óta szeretnének érdemi tárgyalásokat folytatni az illetékesekkel. Az  NSH (Országos Egészségügyi Szolgálat) felszólította a miniszterelnököt, hogy tegyen meg mindent a szakszervezetek számára kielégítő megegyezés érdekében, különben a civilek szenvednek majd szükségtelenül.

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak nem hajlandó erre, sőt arra biztatja a politikusokat, hogy ne tekintsék kitüntetett ügynek a mentősök és nővérek magasabb fizetéséért való küzdelmét, még akkor sem, ha a sztrájkok veszélyeztetik az országban élőket. Az egészségügyi szakszervezetek bérekről szóló tárgyalásait az egészségügyi államtitkár, Steve Barclay végül meg is tagadta.

Sunak szerint a dolgozók béremelése még nagyobb inflációhoz vezethet, valamint arra hivatkozik, hogy már túl késő a 2022–23-as év költségvetés újragondolásához, ezért jelenleg nem is tartja érdemesnek az egyeztetéseket.

„Ha a tárgyalásokra nem kerül sor, akkor szervezeti fellépésre kerül sor. Ha szervezett fellépésre kerül sor, akkor kockázatot jelent, a betegeket teszik ki kockázatnak.”

– mondta Matthew Taylor, a NHS szövetségének elnöke.

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a konzervatív párti kormányzat katonák és közszolgák behívásával helyettesíti az egészségügyben dolgozókat az ünnepek alatt, ami a sztrájk láthatatlanná tevését szolgálja. A BBC cikke szerint 600 katona végzett ma mentővezető munkát, 150 pedig a működést segítette.

„Nem mi hagytuk cserben, hanem a kormány!” feliratú táblával fejezik ki szolidaritásukat.

Excellent day so far in Gateshead for the ambulance worker strike. The support from the public has been fantastic #putnhspayright pic.twitter.com/bSusQ4Pyuw

— Paul Riley (@pauluniongeek) December 21, 2022

„Ahhoz, hogy folytassuk az életmentést, meg kell mentenünk az NHS-t”

Az NHS egyébként előre bejelentette, hogy az ápolók és a mentősök megszavazták a sztrájknapokat, a szülészek szavazata nem érte el a küszöböt, a fizioterapeuták pedig támogatják a sztrájkot, de még nem került sor szavazásra.