Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsonyi meglepetés: nincs orvos, január 1-től leáll a szentesi szülészet

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az utolsó pillanatig  húzták a hivatalos bejelentést, de tegnap végül megerősítést nyert a szentesi és környékbeli nők közt hónapok óta szájról szájra terjedő, sokakat kétségbeejtő hír: „átmenetileg szünetel” a szülészeti ellátás a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban január 1-től.

A szentesi szülészeti osztály hivatalosan 20 települést fed le, de feltehetően ennél is több helyről érkeznek ide várandós nők, az ellátás ugyanis híresen anya- és bababarát, amiért sokan képesek sok kilométert utazni, ez ugyanis – egységes és modern szülészeti protokoll híján – kifejezetten ritka ma Magyarországon. Az osztály eddig is nagy népszerűségnek örvendett, egy évvel ezelőtt ráadásul fel is újították, valamint tovább erősítették a családbarát szemléletet: a dolgozók továbbképzésen vettek részt, számos új berendezést (pl. új elektromos szülőágyat, CTG-t, szülőkádat) szereztek be, két egyágyas szülőszobát, egy családi szülőszobát, a folyosóiak helyett önálló vizesblokkokat, a látogatók számára pedig öltözőket, zuhanyzókat is kialakítottak.

Szülész-nőgyógyász szakorvos mégsem akad az osztály működéséhez

– derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ bezárásról szóló határozatából.

A szentesi és környékbeli nők nemrég figyelemfelhívó kampányt indítottak a szentesi szülészet megmentéséért, valamint néhány hete csendes demonstrációt is tartottak a kórház előtt. A kampány keretein belül – melynek nem titkolt célja, hogy új szakembereket csalogassanak az intézménybe a hiányzók a helyére – százával osztották meg a Szentesen szült és szülni készülő nők a szülészeti erőszaktól mentes ellátásról szóló, az osztály személyzetét méltató történeteiket a Szentesi szülészetért Facebook-oldalon. Az érintettek – hivatalos tájékoztatás híján – az utolsó pillanatig abban bíztak, hogy sikerülhet elkerülni a leállást.

Január 1-től Hódmezővásárhelyre, Szegedre és Kecskemétre küldik a nőket szülni, Szentesen csak terhestanácsadás, nőgyógyászati szakrendelés, egynapos sebészeti ellátás és mozgó szakorvosi szolgálat vehető igénybe. Bár a szentesi kórház vezetése javasolta, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések lakosainak szülészeti ellátására a szolnoki Hetényi Géza Kórházat jelöljék ki, Müller Cecília tisztifőorvos ezt végül elvetette, azzal az indoklással, hogy ezt „a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé”. Mint arról nyáron a Mércén is beszámoltunk, a szolnoki kórház szülészetén – szintén szakemberhiány miatt – csak bizonyos napokon lehetett szülni. Hogy ezzel összefügg-e a tisztifőorvos által emlegetett „jelenlegi helyzet”, azt nem fejtette ki az általa jegyzett határozatban.

A szentesi szülészet bizonytalan időre történő bezárása, és az utolsó pillanatra hagyott tájékoztatás óriási csapás minden érintettnek, hiszen újabb szakmailag felkészült, nő- és gyermekközpontú ellátótól esnek el a kismamák egyik pillanatról a másikra. Mindeközben a kormány nem mutat különösebb érdeklődést az utóbbi hónapokban sorra leálló vagy akadozó szülészetek iránt, ahogy a rendszerszintű szülészeti erőszak jelenségével sem hajlandó érdemben foglalkozni, ezzel egyre inkább a magánellátókhoz kergetve, vagy épp még inkább a rendszer kiszámíthatatlanságának kiszolgáltatva a nőket.