Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Helyrerakták a kommentelő nők a szolnoki szülészet helyzetét szépítgető polgármestert

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Ha a polgármester Úrnak lenne egy éppen várandós lánya, nyugodt szívvel engedné ma a Hetényi Géza Kórházban szülni vagy magánellátást választana neki???”

tette fel a kérdést egy anyuka Szalay Ferenc szolnoki polgármester bejegyzése alatt Facebookon, miután a posztban a városvezető kikérte magának, hogy a szolnoki Hetényi kórházban csak bizonyos napokon lehet szülni, ahogyan arról a Magyar Narancs korábban beszámolt.

Szalay a cikk tartalmát pánikkeltésnek tűntette fel, és a „baloldalt” illetve a „baloldali sajtót” ostorozta:

„Mondhatnám, hogy már meg sem lep, ha a baloldali sajtó, s a szolnoki baloldali politikusok szeretnek ott is pánikot kelteni, ahol éppen a higgadtságra lenne nagyobb szükség”

– fogalmazott bejegyzésében.

Saját kórházi és a helyzettel tisztában lévő forrásai alapján azonban a Magyar Narancs megírta, hogy több orvos és rezidens is távozott az intézményből, ezért jelentős fennakadások vannak a szülészeti osztályon.

A Magyar Narancs szerint hétvégén, délután és éjszaka egy-egy orvos van bent, illetve behívható készenlétis áll rendelkezésre, így aztán nem tudnak újonnan, szülésre bejelentkező kismamákat fogadni.

A polgármester vádaskodó bejegyzésére azonban nem az általa megszólított „baloldali” politikusok és újságírók reagáltak, hanem különböző, a Hetényi kórház szülészetét ismerő nők. A fent említett válaszon kívül még olyanok is elhangzanak  – polgármestert védeni igyekvők mellett – a hozzászólásláncban, mint

„a mentősök is azt mondták hogy hétfőn és szerdán fogad új pácienst Hetényi”,

vagy

„Az ismerősöm húga pünkösd vasárnap el lett küldve azzal, hogy hívjon magának mentőt. Budapesten a Honvéd kórházban jött világra a kisfia. Hogy is van ez akkor?”,

illetve

„Ez már nem most kezdődött engem Szolnokról Szegedre vittek mentővel úgy hogy 4 centis tágulás szivárgó magzatvízzel

 Csak poén volt Szolnok Szeged között megállni megvárni Szegedről a mentőt a kicsihez mert jött a tolófájás
 És a mentős mondta: mit írok a papírra puszta szélén született a kislány
Röpke 5 óra alatt értünk oda a Szegedi klinikára….. És amit lelkileg átéltem senkinek se kívánom!!”

valamint

„Akkor miért mondták a kismama rokonnak, hogy Mezőtúron tud majd szülni? Ja eddig a Hetényibe járt gondozásra.”


Június elsejétől állt le egyébként a mohácsi szülészeti ellátás is, ahogyan arról a Mérce is beszámolt, amit a Mohácsi Kórház főigazgatója így indokolt:

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mohácsi Kórház területi ellátási kötelezettségbe tartozó szülészeti eseteket szakmaspecifikus koncentráció keretében 2022. június 1. napjától a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika látja el”

Az érintetteket a jövőben a közel 50 kilométerre lévő Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán látják el, ahol viszont épp most kezdődnek felújítási munkálatok, így több szülészeti szolgáltatást, például kádban történő vajúdást vagy vízben szülést nem lehet igénybe venni.

(HVG)
Címlapkép: Mérce