Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem szeretnénk, hogy valaki az út mellett szüljön” – a szülészet megmaradásáért tüntettek Szentesen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csendes demonstrációt szervezett csütörtök délután a Szentesi szülészetért civil csoport, miután elterjedt a városban, hogy szakemberhiány miatt megszűnhet a szülészeti ellátás a helyi kórházban.

A szentesi Kossuth téren tartott megmozduláson a szülészeti-nőgyógyászati osztály főnővére elmondta, „nagyon megható látni”, hogy velük vannak, és összefogtak értük a helyiek.

A tüntetés egyik szervezője úgy fogalmazott: „nem akarjuk, hogy a fejünk fölött döntsenek, szó nélkül. Mutassuk meg, hogy itt állunk, mellettük vagyunk. Szeretnénk, hogy folytatódjon ennek a kórháznak a története.”

Hangsúlyozta: „nem szeretnénk, hogy valaki az út mellett szüljön, miközben Szegedre vagy Vásárhelyre tart. Vagy ha esetleg valamilyen komplikáció adódik, akkor bármi tragédia történjen amiatt, hogy nincsen Szentesen szülészet. Legyen szülészet!”

Előző héten írtunk arról, hogy helyi értesülések szerint decembertől szakemberhiány miatt megszűnhet a szülészeti ellátás Szentesen. A helyieket és környékbelieket annyira megrázta a bezárás lehetősége, hogy kampányba kezdtek a Facebookon Szentesi szülészetért néven, melynek keretein belül arra kértek minden Szentesen született, szült vagy szülni készülő nőt, hogy emeljék fel hangjukat a jóhírű szentesi szülészet fennmaradásáért.

A civil csoporthoz azóta folyamatosan érkeztek be támogató fotók és üzenetek, amelyekből a mai napon is többet közzétettek:

A kampány szervezői lapunknak egy hete arról számoltak be, ők is csak informális forrásokból tudnak tájékozódni, hivatalos értesítést nem kaptak, de tény, hogy az intézmény osztályvezető főorvost, szakorvost és rezidenst is keres. A szentesi anyák célja, hogy minél nagyobb figyelmet kapjon az ügy – és esetleg új szakemberek is felfigyeljenek az álláslehetőségekre, ezzel megmentve az osztályt.

A szentesi kórház szülészete ugyanis azon kevés szülészetek közé tartozik az országban, ahova kifejezetten szívesen, a rossz bánásmód és a szülészeti erőszak miatti félelem nélkül, célzottan mennek a várandós nők. Épp emiatt számos környező településről, sőt a megyehatáron túlról is érkeznek az osztályra.

Az elmúlt évtizedekben is nagy népszerűségnek örvendő osztályt ráadásul egy évvel ezelőtt újították fel és tették családbaráttá: a dolgozók továbbképzésen vettek részt, számos új berendezést (pl. új elektromos szülőágyat, CTG-t, szülőkádat) szereztek be, két egyágyas szülőszobát, egy családi szülőszobát, a folyosóiak helyett önálló vizesblokkokat, a látogatók számára pedig öltözőket, zuhanyzókat is kialakítottak.