Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkaszálta a bíróság a Fudan-népszavazást, Baranyi Krisztina az Alkotmánybírósághoz fordul

Ez a cikk több mint 1 éves.

Döntést hozott a Fővárosi Törvényszék a Baranyi Krisztina polgármester által indított ferencvárosi Fudan-népszavazás ügyében, miután azt három magánszemély is megtámadta.

A bíróság úgy találta, hogy az előzőleg a helyi választási bizottság által jóváhagyott népszavazási kérdés nem eléggé egyértelmű, így a bíróság megváltoztatta a döntést, és megtagadta a referendum kérdésének hitelesítését – írja a Hvg.hu.

Ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk, október 28-án a helyi választási bizottság a Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester által benyújtott két kérdésből csak egyet fogadott el.

A beterjesztett népszavazási kérdések így hangzottak:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

A IX. kerületi helyi választási bizottság október végén csak az utóbbi kérdést minősítette népszavazásra bocsáthatónak. Ezt a döntést változtatta most meg a  Fővárosi Törvényszék: az előzőleg továbbengedett kérdésre érkező három helyi lakos beadványának helyt adva úgy ítélte meg, hogy a kérdés nem felel meg a megkövetelt egyértelműségi feltételeknek, mert

az átlagos tájékozottságú választópolgár a kérdés alapos szövegértelmezésével sem juthat egyértelmű következtetésre sem annak tartalmát, sem pedig az általa adott válasz lehetséges következményeit illetően sem.

A törvényszék emellett felülvizsgálta a helyi választási bizottság által elutasított első kérdést is, amellyel kapcsolatban arra jutott, hogy ebben az esetben helyesen járt el a bizottság, amikor nem engedte tovább a kérdést, mert

a kérdés nem annyira egyértelmű és világos, hogy annak tartalma felől az átlag választópolgárnak ne támadhatnának alappal kétségei, illetve, hogy arra tudatosan és megfontoltan egyértelmű „igennel” vagy „nemmel” tudjon válaszolni.

Jelenleg tehát egyetlen népszavazásra bocsátható érvényes kérdés sincs. A törvényszék határozata ellen további jogorvoslattal nem lehet élni, viszont 8 napon belül alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani miatta az Alkotmánybíróságnak, amelynek 30 napja van dönteni.

A Fudan Egyetem óriásberuházása ellen először még tavaly kezdeményezett népszavazást Karácsony Gergely főpolgármester, amit aztán elkaszált az Alkotmánybíróság. Bár a Nemzeti Választási Bizottság tavaly augusztusban öt felvetésből két ügyben (a Fudan Egyetem és az ún. álláskeresési járadék meghosszabbítása ügyében) hitelesítette a Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria tavaly decemberben jóváhagyott, a referendumot az Alkotmánybíróság végül idén májusban ellehetetlenítette.

Mint ismert, 2021. április elején derült ki, hogy a korábban Diákvárosként elhíresült, a Ferencváros Rákóczi-hídtól délre eső duna-parti rozsdaövezetébe tervezett új városnegyed helyére a kormány 540 milliárd forintos, a kínai államtól kapott hitelből a kínai állami Fudan Egyetem számára tervez kampuszt építeni, a kerület és a főváros tudta nélkül megkezdett tárgyalások alapján.

A terv részleteinek napvilágra kerülésével egyre világosabbá vált, hogy a Fudan a rozsdaövezet jelentős területét kapja majd meg közel 10 ezer diák befogadása, az őket kiszolgáló infrastruktúrát, irodákat, lakóparkot és üzleteket magában foglaló Diákváros kárára. A Diákváros eredeti terveiben szereplő terület 70%-án épülne meg a kínai egyetem, míg az eredeti tervekben szereplő funkciókra csak annak 30%-a maradna.

Bár jelenleg alig esik szó a Fudan-beruházásról, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint valós veszélye van a megvalósulásának, ezért indítványozta a helyi népszavazást. Ezt támaszthatja alá Orbán Viktor szerdán tett kijelentése is, miszerint még mindig napirenden van a budapesti Fudan Egyetem ügye, mert „ott akarunk lenni a keleti világgazdaságban, ehhez nyelv, tudás és kapcsolatok szükségesek.”

Frissítés 13:04

Baranyi Krisztina a sajtóból értesült a törvényszék döntéséről, a határozatot az önkormányzat még nem kapta meg. A polgármester Facebook-posztjában azt írja, „nem mindegy az időzítés sem”, hiszen a kézhezvételtől számított 8 napon belül lehet alkotmányjogi panasszal élni, ami a karácsony közeledtével nem olyan egyszerű.

” Az illetékes az ügyvédeinknek, hivatalnokainknak is van családja, és ezt pontosan tudják a Törvényszéken is. De azért ezt az akadályt meg fogjuk ugrani: természetesen megtesszük a lehetséges jogi lépéseket”

– fogalmaz.

Baranyi nem ért egyet a bíróság indoklásával, miszerint az átlagember számára értelmezhetetlen a népszavazási kérdés.

„Honnan tudja a T. Bíróság, hogy mire képes „az átlagos tájékozottságú” választópolgár?”

– kérdezi.

Majd sorolja: először a fideszes többségű Országgyűlés megakadályozta, hogy a választások napján legyen a Fudanról népszavazás, majd különböző szintű bíróságok végül teljesen elkaszálták az országos népszavazás kiírását. Az ellenzéki pártok kihátráltak a budapesti népszavazás mögül, a Fővárosi Törvényszék pedig most megakadályozta a kerületi referendum kiírását is.

„Orbán Viktor a kormányinfón kijelentette, hogy „még mindig napirenden van a budapesti Fudan Egyetem ügye” Tudják, mert megmérték, hogy egy népszavazáson egyértelmű elutasítást kapna a Fudan. Ezért mindent megtesznek, hogy megakadályozzák. Mert nagyon kell a kínai pénz
– zárja posztját a polgármester.