Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A rendpárti fenyegetés nem megoldás” – civilek vittek karácsonyi ajándékot Pintér Sándornak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerda délután átadták a Belügyminisztérium képviselőinek a mintegy 19 ezer aláírást tartalmazó petíciót és szakpolitikai javaslatcsomagjaikat az oktatás és az oktatók helyzetével elégedetlen és az elmúlt hetekben kirúgott tanárok visszahelyezését követelő civilek a Történelemtanárok Egylete és az aHang szervezésében.

Az eseményről élőben közvetítettünk, felvételünket az alább lehet megnézni:

Az aHang felületén indított petíció Érdemi tárgyalást, az elbocsátott pedagógus kollégák visszahelyezését követeli a minisztériumtól.

A pedagógus szakszervezetek ugyanis mindeddig gyakorlatilag hiába járkáltak a Belügyminisztériumba Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral tárgyalni a sztrájk részleteiről és egyebekről immár több mint egy éve. Javaslataikat, követeléseiket jobbára semmibe vették, információkat nem osztottak meg – ellenben időközben rendeletileg szigorították a sztrájk feltételeit az oktatásban.

A sztrájk ellehetetlenítése miatt az ország számos pontján, sok alkalommal, rengeteg pedagógus fogott polgári engedetlenség címén munkabeszüntetésbe – közülük pedig a tegnappal együtt immár tizennégy pedagógusnak mondtak fel. Az ő visszahelyezésüket követelik a tiltakozók.

A Történelemtanárok Egylete, az aHang, Civil Közoktatási Platform, Magyartanárok Egyesülete, Levegő Munkacsoport, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Szülői Hang, Szülői Összefogás Közösség, Civil Bázis, Akadémiai Dolgozók Fóruma, Oktatói Hálózat, Franciatanárok Magyarországi Egyesülete, Civil Kollégium Alapítvány képviselői petíciójuk és Pintér Sándornak címzett karácsonyi ajándékuk átadása előtt az Eötvös szobornál. Fotó: Fazekas Lázár Benjamin / Mérce

A Miklósi László a Történelemtanárok Egyletének elnöke a rendezvényen idézte petíciójuk szövegét, miszerint

„Döbbenettel értesültünk arról, hogy újabb 8 tanárt bocsátanak el, mert legjobb lelkiismeretük alapján polgári engedetlenséget gyakorolva fejezték ki tiltakozásukat.

Szolidárisak vagyunk valamennyi elbocsátott kollégával, követeljük visszavételüket!

Ideje lenni tanulni a történelemből. A rendpárti fenyegetés nem megoldás, tárgyalásokkal és megállapodással kell rendezni a vitás kérdéseket.”

Juhász Anna a Civil Közoktatási Platform képviselője pedig emlékeztetett, hogy a pénteki pedagógusfórumon Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, az elégedetlen tanárok mindig csak kritizálnak ahelyett hogy javaslatokat tennének.

Ezért elhozták Pintér miniszternek a már megjelent anyagaikból készített karácsonyi ajándékcsomagot.

A Civil Közoktatási Platform karácsonyi ajándéka Pintér Sándor belügyminiszternek 2022-ben. Fotó: Fazekas Lázár Benjamin / Mérce

A csomag tartalmazza a CKP szakmai egyeztetések alapján született oktatáspolitikai kiadványait (Kockás könyv, füzet és táblázat, AlterNATiva), valamint egy válogatást a 2016 és 2022 közötti, különböző területekre vonatkozó elemzésekből és megoldási javaslatokból. A csomag tartalma ezen a linken érhető el.

Az ajándékot és a petíciót végül kiemelt médiafigyelem mellett adták át Pintér miniszter megbízottjának – a köznevelési helyettes államtitkárság titkárságvezetőjének – a Belügy Nádor utcai bejáratánál. Most pedig nincs más hátra, mint hogy várják a reakciót.

Miklósi elmondta, hogy erre az igazgatási szünet után harminc napon belül számíthatnak.

A CKP aktivistája petíciót és karácsonyi ajándékot kézbesít Pintér Sándornak a Belügyminisztériumba. Az aktivista a Nádor utcai bejáraton jut be az épületbe. Fotó: Fazekas Lázár Benjamin

A petíciót támogató szervezetek:

Civil Közoktatási Platform
Magyartanárok Egyesülete
Levegő Munkacsoport
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Szülői Hang
Szülői Összefogás Közösség
Civil Bázis
Akadémiai Dolgozók Fóruma
Oktatói Hálózat
Franciatanárok Magyarországi Egyesülete
Civil Kollégium Alapítvány

Címlapkép: Fotó: Fazekas Lázár Benjamin / Mérce