Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többen is megtámadták a bíróságon a Fudan-beruházásról szóló ferencvárosi népszavazást

Ez a cikk több mint 1 éves.

Többen is megakadályoznák a Fudan-beruházásról szóló ferencvárosi népszavazást, írja a Hvg.hu híroldal.

A lap értesülései szerint a helyi népszavazási kezdeményezések ügyében fellebbviteli fórumként illetékes Fővárosi Törvényszékhez négy felülvizsgálati kérelem érkezett.

Ezek közül három a helyi választási bizottság által elfogadott népszavazási kérdésre, egy pedig az elutasított javaslatra vonatkozik.

Ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk, október 28-án a választási bizottság a Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester által benyújtott két kérdésből csak egyet fogadott el. A kerületi szintű népszavazás kérdéseiből az elsőt elutasította a ferencvárosi bizottság. Ez arra vonatkozott, hogy az eredeti déli városkapu tervtől, vagyis a diákvárostól eltérő tervezetet módjában állhat-e elfogadni a kormányzatnak.

A beterjesztett népszavazási kérdések így hangzottak:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

Tehát végül pusztán a második kérdés kerülhet népszavazásra. Ám hogy erről se legyen referendum, arra három felülvizsgálati kérelem is érkezett.

A Fővárosi Törvényszék személyiségi jogi okok miatt ugyanakkor nem közölhette a kérelmet benyújtók nevét. Ugyanez érvényes arra a személyre is, aki az első, el nem fogadott kérdés kapcsán nyújtott be kérelmet. Ugyanakkor az utóbbi esetben tudható, hogy ő Baranyi Krisztina, hiszen korábban a polgármester asszony közölte, hogy megtámadja az elutasítást.

Vélhető, hogy a törvényszék pusztán az év végén dönt a beérkezett kérelmekről.

A törvényszék határozata ellen további jogorvoslatnak nem lesz helye, ám a közzétételt követő 8 napon belül alkotmányjogi panasz nyújtható be ellene az Alkotmánybírósághoz, amelynek 30 napja lesz dönteni. Népszavazás csak ezután történhet a végül jogerősen jóváhagyott kérdés(ek)ről.

Érdemes felidéznünk, hogy a Fudan Egyetem óriásberuházása ellen még tavaly kezdeményezett népszavazást Karácsony Gergely főpolgármester. Az ő kísérlete megbukott.

Bár a Nemzeti Választási Bizottság tavaly augusztusban öt felvetésből két ügyben (a Fudan Egyetem és az ún. álláskeresési járadék meghosszabbítása ügyében) hitelesítette a Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott kérdéseket, amelyeket a Kúria tavaly decemberben jóváhagyott, a referendumot az Alkotmánybíróság végül idén májusban ellehetetlenítette. A két kérdést két különböző ok miatt nem hitelesítette az Alkotmánybíróság: a Fudan Egyetemről nemzetközi szerződés miatt nem lehetett szavazni, az álláskeresési járadékról pedig azért nem, mert az Ab szerint érinti a költségvetést.

(Hvg.hu, Mérce)
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd