Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor az önkormányzatoknak nem, de az egyházaknak besegít a rezsibe

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egyszeri kiegészítő támogatást kapnak a bevett egyházak köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményei „az energiaár-növekedésből adódó többletkiadások kompenzációjaként” – derül ki az Orbán Viktor által jegyzett, tegnap este megjelent kormányhatározatból. Hasonlóképpen a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények az őket érintő „energiaár-növekedésből eredő többletköltségek fedezése érdekében” 440 millió forintos támogatásban részesülnek.

A „bevett egyház” a z Országgyűlés által meghatározott legmagasabb kategória,  így nem tartozik ide például a legrászorultabbak számára iskolákat és szociális otthonokat fenntartó, Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – írja a HVG, a lap megjegyzi:

Ehhez az egyházi támogatáshoz szokatlan módon nem rendeltek összeget, egy másik kormányhatározat viszont azt mondja ki, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények „az egyházi fenntartású köznevelési intézményekkel azonos mértékű” támogatást kapnak, és itt van összeg: 440 millió forint és külön 10 millió az Országos Roma Önkormányzatnak.

A tegnapi Magyar Közlönyből kiderül az is, hogy a kormány fejenként havi 61 000 forint kiegészítő támogatást ad a hitoktatóknak 2023-ra „bérfejlesztés ellentételezéséhez”.

Ezt nem csak az egyházi iskolák tanárai, hanem a hanem az állami és nemzetiségi iskolákban dolgozó hittantanárok is megkapják, feltéve, hogy „bevett egyházhoz” tartoznak.

Megnövekedett energiaárak miatt több önkormányzat is nehéz helyzetbe került. A településvezetések mindeddig hiába kértek segítséget a kormánytól, Gulyás Gergely szerint idén erre már nem fog sor kerülni. A nagyobb városok könyvtárak, uszodák és sportlétesítmények bezárására kényszerülnek. Az állami intézmények közül a Magyar Posta volt kénytelen bezárni 366 ügyfélpontját, ezzel egyes településeken akár 12 kilométert kell utazni majd egy csekk befizetéséért.

A hittantanárok egyszeri támogatásával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a pedagógusi karok többi tagjának követeléseit mindeddig meghallgatni sem volt hajlandó érdemben a kormányzat. A béremelés elmaradását rendszerint a Európai Uniós támogatások jogállamisági viták miatti visszatartásával indokolják.

A tanárok eközben képekben gyűjtik, mire elegendő a jelenlegi órabérük.

A jelenlegi élelmiszer- és energiaválsággal kapcsolatos további cikkeink itt olvashatók.

Címlapkép: MTI/Vatikáni Média