Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pintér Sándor áprilisig megkegyelmezett Iványi Gáboréknak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Pintér Sándor engedélyezte, hogy 2023 április 30-ig felfüggesszék az Iványi Gábor féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség köztartozásának támogatásból történő levonását – derül ki a lelkész körleveléből. Ez azt jelenti, hogy a többek között szegényekkel foglalkozó, karitatív és oktatási tevékenységet is ellátó szervezet a költségvetésből a támogatás teljes összegét megkapja majd a következő 8 hónapban.

Iványi Gábor levelében köszönetet mondott mindazoknak akik támogatják munkájukat, az anyagi lehetőségeiknek megfelelően, vagy akár önkéntes munkával. A lelkész köszönetet mondott azoknak a „több belátással bíró felelős” polgármestereknek, akik nem akarnak néhány percig tartó, nagyon sok anyagi forrást felemésztő tűzijátékkal ünnepelni.

Az egyházi vezető megjegyezte, a minden előkészítés nélkül rájuk zúduló újabb terhek azzal járnak, hogy havonta az étkeztetési nyersanyagok többletköltsége ötmillió forinttal, áramszámláik tízmillió forinttal nőnek. A gázkazánok lecserélésnek, telepítésének a költsége kb. tizenötmillió forintot, minimálisan szükséges üzemanyag költségek hárommillió forintot jelentenek.

Ez augusztus hónaptól számolva decemberig négyszer tizennyolcmillió forint, azaz közel kilencvenmillió forintot jelent.

Hangsúlyozta azt is, hogy mindenkinek meg kell fizetnie az adót, a hatalmon lévőknek azonban nem szabad a közfeladatot ellátóktól elvenni az intézmény fenntartásához jogosan várt forrásokat:

„Amikor legutóbb a BM oktatási államtitkárságán Maruzsa Zoltánt ez ügyben türelemre kértük, levelében azt írta, hogy az állami költségvetés biztosította összeg az alap, amit „a… tandíj szedésére jogosult intézmény esetében a tandíj és a köznevelési intézmény más saját bevétele egészíthet ki.” Magyarul, szedjünk a mélyszegénységben élő, úgyis nélkülöző és egyébként általunk többféleképpen támogatott családoktól tandíjat, mert az állam amúgy (Maruzsa Zoltán korábban elhíresült megjegyzése szerint) nem megtérülő befektetésnek tekinti az ő iskoláztatásukat”

-fogalmaz Iványi. Azonban, mint levelének utóiratából kiderül, éppen annak elküldésével egyidőben kaptak választ kérésükre az oktatást maga alá gyűrő Belügyminisztériumtól, ami szerint Pintér Sándor engedélyezte tartozásaik kiegyenlítésének elhalasztását jövő év tavaszáig.

„Kérelmét a rendelkezésre álló információk alapján a Minisztérium megvizsgálta. Annak érdekében, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által biztosított szociális szolgáltatások, ellátások ne kerüljenek veszélybe, Dr. Pintér Sándor miniszter úr engedélyezte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, valamint az általa fenntartott – önálló jogi személyiséggel rendelkező – intézmények köztartozásának a költségvetési támogatásból történő levonásának felfüggesztését 2023. április 30-áig, melyről a Magyar Államkincstár felé 2022. augusztus 4-én nyilatkoztunk”

– írta Iványiéknak a Belügyminisztérium. A lelkész a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott,

bízik benne, hogy ez a felelős hozzáállás oktatási és egészségügyi intézményeiket is érinti.

Az egyház helyzetével kapcsolatban arról számolt be, hogy az egyházi státuszuk visszanyerésének ügye bíróság elé került, de végleges döntés még nem született.

Mint arról beszámoltunk, idén februárban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal reggel elfoglalta az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Dankó utcai épületét. A hatóság házkutatási paranccsal, költségvetési csalás gyanújával végzett eljárást, majd – többek közt Iványi irodájának ajtaját is betörve – több zsák dokumentummal és számítógéppel távozott.

Címlapkép: Mérce