Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogsértésekkel, megfélemlítéssel és bérmegvonásokkal bosszulják meg a tankerületek a pedagógussztrájkot

Egy Pest megyei középiskola tanárának októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le a tankerület két óra sztrájk miatt – írta meg a Szabad Európa. A lapnak nyilatkozó Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője elmondta, nem egyedi eset, hogy a tankerületek többet vonnak le a sztrájkoló tanároktól, mint amit a törvény lehetővé tenne. Az Észak-Budapesti Tankerület sztrájkoló pedagógusai már egyenesen munkahelyi zaklatásról és fenyegetésekről beszélnek.

Az érintett Pest megyei pedagógus 25 éve van a pályán, matematikát és informatikát tanít középiskolában. Október 5-én részt vett egy tiltakozó akcióban a városukban több tanárral, diákkal és szülőkkel – írja a hírportál.

A pedagógus a tankerület felé két óra sztrájkot jelentett le, a bérpapírján azonban megdöbbenve vette észre, hogy több mint 33 ezer forintot vont le a fizetéséből a Dunakeszi Tankerületi Központ.

Nem érti, hogy jött ki ekkora összeg, miközben a túlóráit bruttó négyezer forinttal számolják. Tanár a PDSZ-hez fordult, ahol  a sztrájkalapról érdeklődött, ugyanis mint írta, ha ennyivel csökkentik a fizetését, akkor nem tud további sztrájkot vállani.

Nagy Erzsébet elmondása szerint több tanár hasonló panasszal fordult a szakszervezethez. Szintén ebben a tankerületben fordult elő, hogy függetlenül az aznap megtartott órák számától, aki sztrájkolt, attól távollét címszóval teljes napi bért vont le a központ. A sztrájktörvény szerint azonban csak a sztrájk miatt kiesett munkaidőre nem illeti meg a dolgozót dízaás vagy egyéb juttatás. A PDSZ ügyvivője hozzátette, néhány helyen érvényben van olyan megállapodás is, ami arról szól, hogy sztrájk miatt nem vonnak le pénzt a tanároktól.

Nem lehet olyat tenni azonban, amivel a tankerületek még a tiltakozási hullám elején fenyegettek, hogy egy óra sztrájkért másfél órát vonnak le, mert a kiesett felkészülési időt is beleszámítják – mondta Nagy Erzsébet. Az is előfordult, hogy a lejelentett 1 óra 20 perc sztrájk helyett két órát vontak le, arra hivatkozva, hogy a bérszámfejtő program nem képes perceket levonni.

 A 33 ezres levonás pedig olyan hatalmas összeg, amely szerinte sehogy sem jöhetett ki, még akkor sem, ha az egész napot levonták volna.

A tisztségviselő szerint ez jogellenes, a pedagógus számíthat a PDSZ jogsegélyszolgálatának segítségére és a sztrájkalapból kompenzációjára. Nagy hangsúlyozta, hogy azok a tanárok, akik hasonlóan gyanúsan jogszerűtlen levonásokat tapasztalnak, vegyék fel a kapcsolatot a szakszervezettel, ami utánajár az ilyen eseteknek. Hozzátette, a tiltakozások miatt fizetéslevonást szenvedő pedagógusok az Oktatással a Demokráciáért Alapítványtól kaphatnak kompenzációt a sztrájkalapból.

A PDSZ ügyvivője szerint minden formában próbálják ellehetetleníteni a sztrájkot, többek között azzal is, hogy a tanárok fizetéséből a törvény által meghatározott mértéknél nagyobb összegeket vonnak le. Mindent elkövetnek, hogy elvegyék a tanárok kedvét a sztrájktól.

Nem ez az első eset a pedagógusok vegzálására. A tankerületek korábban névre szóló levelekben kirúgással fenyegették a tanárokat, akik közül végül több tiltakozó pedagógust is elbocsájtottak. A kormány sem riad vissza a megfélemlítés eszközeitől, és ahelyett, hogy béremeléssek kezelné az óriási szakember hiányt, inkább elbocsátással, fenyegetéssel motiválná a tanárokat.

Az Észak-Budapesti Tankerület sztrájkoló pedagógusai nyilatkozatban fejezték ki elégedetlenségüket a kormány úgynevezett „mobbing” mentalitása miatt.

A nyilatkozattevők felháborítónak tartják, hogy a szakszervezetek és a kormány közötti, november 7-i tárgyaláson semmilyen érdemi előrelépés nem történt.

,,Dehonesztálónak érezzük, ahogy a kormány semmibe veszi az ország
valamennyi térségéből érkező vészjelzéseket és segélykiáltásokat”

– írják.

,,Ami itt folyik, kimeríti a mobbing fogalmát. Folyamatos munkahelyi zaklatás ez, ahol a munkáltató –Magyarország kormánya – folyamatosan zaklatja, megalázza, az állandó fenyegetésekkel pedig terror alatt tartja a munkavállalókat”.

Felhívták a figyelmet, hogy a pedagógusok munkáltatója a kormány, és mint ilyen, felelősséggel tartozik a dolgozóiért. Ehhez képest a hatalom cinikus legyintéssel söpri férre a tanárok közveteléseit.

,,Háborúra és külföldi humanitárius katasztrófára hivatkozva veszélyhelyzetet hirdetett Magyarország kormánya, miközben az ország határain belül is csendes, nem is annyira lassú, humanitárius katasztrófa megy végbe. Mind a gyerekek, mind a tanárok pszichés állapota tarthatatlan. Ha nem történik azonnali és érdemi fizetésemelés, olyan mértékű pályaelhagyás szemtanúi leszünk, amilyet még nem látott ez az ország.”

Frissítés (2022.11.14.)

A Dunakeszi Tankerületi Központ levélben jelezte nekünk az alábbiakat:

„Téves az az állítás, miszerint a Dunakeszi Tankerületi Központ az egyik középiskolai tanárának októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le két óra sztrájk miatt. Az érintett pedagógus október közepén jubileumi jutalomban részesült, és a Magyar Államkincstár a gyakorlatának megfelelően a pedagógus által nyilatkozott családi adókedvezményt a hónapban először kifizetésre kerülő összegben érvényesítette, így a havi bére az arra a hónapra már kifizetett adókedvezménnyel lett kevesebb.”

A fentiek részletesebb magyarázata érdekében levélben fordultunk hozzájuk és a PDSZ-hez, ha válaszuk megérkezik, frissítjük a cikket.

Címlapkép: Fotó: Dián Ákos (https://www.dianphoto.hu/)