Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 22 órás parlamenti vita sem volt elegendő arra, hogy megtudjuk, a Fidesz miért változtatja meg a szociális törvényt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nem sokkal reggel 7 óra után ért véget az a szerda reggel 9 órakor kezdődött parlamenti vita és az obstrukció, melynek középpontjában a szociális törvény módosító javaslata állt.

Az éjszaka folyamán az ellenzéki képviselők folyamatosan adták át egymásnak a szót annak érdekében, hogy – mint megfogalmazták – választ kapjanak arra a kérdésre, hogy mi indokolja az állam kivonulását a szociális ellátásból, de egyben arra is kíváncsiak voltak, hogy a válság közepén miért akarja a kormány lényegében eltörölni az állam felelősségvállalását a bajbajutottak megsegítésében.

Az obstrukciót az tette lehetővé, hogy a törvényjavaslat megvitatását nem kötötték időkerethez, ezáltal az Ungár Péter, Kanász-Nagy Máté, Csárdi Antal, Bakos Bernadett és Keresztes László Lóránt alkotta LMP frakció, a párbeszédes Tordai Bencével és Jámbor Andrással kiegészülve elnyújthatta a vita lezárását.

Jámbor külön is jelezte, hogy az obstrukció révén módjukban áll addig vitázni, míg választ nem kapnak a kérdéseikre, illetve addig húzni a vitát, míg „nem tudunk olyan sajtóhírt generálni, hogy mindenki megtudja, mire készül a Fidesz!”

Az MTI összefoglalója szerint az éjszakába nyúló ülésen az ellenzéki pártok megnyilvánulásaira a kormánypártok részéről nagyrészt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára és a KDNP-s Nacsa Lőrinc reagált. Például Tordai Bence felvetésére, miszerint 2010 óta Magyarország folyamatosan leszakadt a visegrádi országoktól, Rétvári Bence azt válaszolta, hogy az elmúlt 12 évben kevesebb mint negyedére csökkent a mélyszegénységben élők aránya.

A párbeszédes Berki Sándor arról beszélt, hogy nemcsak egy gazdasági, hanem egy szociális válság is kialakulóban van. Erre a KDNP színeiből Mihálffy Béla kijelentette, hogy a kormány az elmúlt 12 évben bizonyította, hogy az emberek bízhatnak benne.

A szocialista Komjáthi Imre felrótta, hogy a kormány GDP-arányosan kevesebbet költ szociális szolgáltatásokra mint 2010-ben, mire Nacsa Lőrinc úgy reagált, hogy míg az ellenzék kritizálja a kormánypártokat, amiért 2010 előtti adatokat használva érvel, ők megteszik ezt. A Párbeszéd frakciójából Jámbor András annak a nézetének adott hangot, hogy a kormány nem lép fel a kilakoltatási anomáliákkal szemben. Erre pedig Rétvári Bence úgy reagált, hogy az ellenzéki vezetésű városrészekben jóval több ilyen intézkedés történik.

Az éjszaka folyamán Tordai Bence  több felszólaláson keresztül olvasott fel egy tanulmányt a szociális védelemről, míg a hajnali órákban Jámbor András a magyar szociálpolitika helyzetéről szóló tanulmányból idézett.

Ungár Péter a vita utáni rövid Facebook-bejelentkezésben úgy fogalmazott, hogy „ez a huszonkét óra egy dologra jó volt: olyan vitát folytattunk, amire korábban nem volt példa. Voltak fideszesek, akik valódi érveket mondtak, és ez megmutatja, hogy van valamennyi értelme a parlamenti munkának, az LMP továbbra is erre fog készülni”.

A módosítás úgy írná át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt, hogy az állam csak végső esetben segítene a rászorulókon, holott a rendelkezés eddig az államot és az önkormányzatokat jelölte meg a szociális segítségnyújtás felelőseiként.

Most ezt egy ötlépcsős sorrend váltaná fel – ahogyan erről részletesen beszámoltunk –, amelyben az elsődleges felelős az egyén, a következő a család, majd az önkormányzatok, a karitatív szervezetek következnek és csak legvégül – kvázi kiegészítő jelleggel – az állam. Érdemes megjegyezni, hogy a módosítás értelmében a családnak kötelessége lesz segíteni a hozzátartozóján, amennyiben az önhibáján kívül került nehéz helyzetbe.

A törvénymódosítást a múlt kedden Semjén Zsolt és Pintér Sándor nyújtotta be egy több mint 160 oldalas salátatörvénybe rejtve.

(Telex, 444.hu, Népszava, 24.hu, MTI)

 

 

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt