Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Krumpliosztásba fogott a belvárosi polgármester, miután kilakoltatta nyugdíjas bérlőjét

Ez a cikk több mint 1 éves.

Sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt szervezett az A Város Mindenkié csoport Belváros-Lipótváros önkormányzatának épülete elé, ahova a mai napra szociális burgonya vásárt hirdetett a kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter.

A lakhatási ügyekkel foglalkozó szervezet az ötödik kerületi lakásából a múlt héten kilakoltatott Zsuzsa miatt gyűlt össze a Rogánt váltó városvezető eseményére, akit annak ellenére tettek utcára, hogy a polgármester a Fővárosi Közgyűlésben megszavazta a lakáskiürítési moratórium önkéntes kiterjesztését – és annak ellenére, hogy Zsuzsa tartozását egy összegben rendezni tudta volna.

Élő közvetítésünk a demonstrációról:

A szervezet aktivistái az önkormányzat épülete előtt kedvezményes krumpliért már reggel nyolckor hosszú sorban várakozó rászorulóknak olvasta fel a pedagógus, bölcsészdoktor, kódexkutató asszony történetét. A polgármester az esemény kezdete előtt még a helyszínen volt, de az aktivisták fellépése után elhagyta azt.

Az AVM emlékeztetett, Szentgyörgyvölgyi Péter szeptember 28-án megszavazta a Fővárosi Közgyűlésben a lakáskiürítési moratórium önkéntes kiterjesztését, majd október 6-án mégis hajléktalanná tett egy 67 éves, egyedülálló hölgyet – pedagógust, bölcsészdoktort, kódexkutatót: Dr. Kovács Zsuzsát.

„Ma, miközben Szentgyörgyvölgyi Péter kedvezményes krumplivásárt tartott az Erzsébet téren, és a rászoruló nyugdíjasok és nagycsaládosok gondviselőjének szerepében tetszelget, az AVM elhozta a polgármesternek Kovács Zsuzsa immár a hajléktalanszállón megírt levelét. Az aktivisták jelenlétét követően Szentgyörgyvölgyi Péter elhagyta az önkormányzat előtt zajló krumplivásár helyszínét, így nem hallhatta a felolvasott üzenetet.”

A Polgármesteri Hivatal először is az áldozat hibáztatásával válaszolt, amelyet (és általánosságban a kilakoltatásokat normalizálását) az AVM tegnapi blogbejegyzésében cáfolt – írja közleményében a szervezet.

A demonstráción az aktivisták „A kilakoltatás kegyetlenség, a polgármester hazudott!” és a hajléktalanság megelőzését a kerületi önkormányzatok kötelező feladati közé soroló törvény szövegével ellátott táblákat tartottak fel. Beszédeikben elmondták, hogy Zsuzsa kilakoltatása napján a helyszínre érkező szociális munkások saját elmondása szerint is meg tudták volna oldani az idős hölgy helyzetét, ha értesülnek a kilakoltatásról,

de sajnos nem értesültek.

Az AVM szerint elmúlt években sem a magát „idősbarátnak” nevező önkormányzat, sem ennek családsegítő szolgálata nem nyújtott semmilyen segítséget Zsuzsának, sem hátraléka és jogviszonya rendezésében, sem abban, hogy olyan cserelakást biztosítsanak neki, amelyet a számára szinte lehetetlenül nehéz lépcsőzés nélkül is megközelíthet; sem abban, hogy 67 évesen, betegen, megfelelően tudja fűteni az otthonát.

„Miközben Szentgyörgyvölgyi Péter a krumplivásáron fotózkodik, szeretnénk kitörölhetetlenül bevésni a nyilvánosság emlékezetébe, hogy a polgármester akkor is hazudott, amikor azt állította, hogy a folyamatban lévő hatósági ügyekre „nincs ráhatása”. A vonatkozó törvényi szabályozás szerint a végrehajtást kérőnek, esetünkben Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesternek bármikor lehetősége lett volna intézkedni a kilakoltatás leállításáról, Ő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel”

-mondta el az AVM aktivistája.

Amint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön a szervezet aktivistáinak fellépése ellenére, úgy tették utcára az idős asszonyt, hogy az AVM közbenjárásának hála tartozásait egy összegben rendezni tudta volna. A lakás bejáratánál több civil és három országgyűlési képviselő (Csárdi Antal, Jámbor András és Tordai Bence) is békés élőlánccal próbálta megakadályozni a kilakoltatást, sikertelenül. A karhatalmi erők két órán át egyesével hurcolták el az aktivistákat, Tordai Bence egyik ujja a rendőri intézkedés következtében eltört.

Zsuzsa azóta egy hajléktalanszállón lakik.

Mivel ő jelenleg is gyengélkedik, ezért a polgármesternek címzett levelét az AVM egyik aktivistája olvasta fel:

Tisztelt Polgármester Úr!

Ön nemrég meghívott engem, hogy együtt ünnepeljük a kerületben az idősek világnapját. Gondolom tévedés volt, hiszen úgy címezte meg a levelet, hogy Tisztelt Belvárosi Polgár. És ekkor ön már rég eldöntötte, hogy ki fog engem lakoltatni, annak ellenére is, hogy a Fővárosi Közgyűlésben már megszavazta a kilakoltatások leállítását. Ön ennek ellenére eldöntötte, hogy én nem tartozom többé az Ön kerületének polgárai közé, mert Önnek ezt hatalmában áll eldönteni. Le se tagadhatja, hogy Rogán utóda.

2013-ban méltányosságból, Rogán Antal aláírásával kaptam ezt a félszobás szükséglakást, hálás voltam érte, csak még nem tudtam, hogy a méltányosság fogalma kiüresedett és nincs mögötte valós odafigyelés és szolidaritás. Amikor beköltöztem kiderült, hogy a lakásnak már van egy 168 ezres fűtéstartozása, amit rám terheltek. Majd amikor később nekem lett elmaradásom, akkor közölték, hogy hátralékkezelés nem jár. Pedig ha egyszer valaki elkötelezett, hogy rendezze a tartozását, akkor miért tagadják meg tőle a lehetőséget? Szerintem ez minden magyar állampolgárnak jár.

Többször fordultam Önökhöz és a visszautasításon kívül másban nem volt részem, hát akkor milyen együttműködést kérnek tőlem számon? Politikai színjátékok, népünnepélyek helyett valós törődést és odafigyelést várunk a kerület idős lakói felé. Az önkormányzat értünk van és régen a kerületi lakosok fel merték keresni a hivatalokat az ügyeikkel, most az önök hivatala egy kongó épület, ami tartalmában is kiüresedett. Ha önnek, mint polgármesternek nem számít a kerületiek lakhatásnak biztonsága, akkor mégis mit tekint értéknek? A kíméletlenség érték? A vak szabálykövetés érték? A látszat-politizálás érték? Ez az önkormányzat maga a kormányzat. Üres, értékét vesztett és kegyetlen.

Dr. Kovács Zsuzsa

Címlapkép: Mérce