Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csütörtökön és pénteken ismét tüntetések kísérik országszerte a tanársztrájk újabb „fordulóját”

Ez a cikk több mint 1 éves.

A múlt heti tiltakozásokhoz hasonló forgatókönyv szerint követi az október pedagógussztrájk és szolidairtási tüntetések második hulláma az elsőt. Emlékezetes, hogy legutóbb az első, szórványos tüntetések és virrasztások már a budapesti Kölcsey Gimnázium kirúgott tanáraiért spontán szervezett kiállással elkezdődtek szeptember 30-án és október 3-án. 4-én aztán néhány vidéki városban folytatódtak a demonstrációk, a legtöbb és leglátványosabb akció pedig az egységes sztrájk napján, október 5-én zajlott országszerte. 

Az alábbiakban összeszedtük, hogy eddig mi látszik az e heti tanársztrájkot kísérő eseményekből. 

Mi várható csütörtökön?

Ezen a héten már csütörtökön (október 13-án) várható jelentősebb megmozdulás a fővárosban: a belvárosi Eötvös József Gimnázium 25 tanára megy el személyesen 16 órára a Damjanich utcai Belső-Pesti Tankerülethez, hogy figyelmeztető levelet vegyenek át, amiért polgári engedetlenségi akcióban vettek részt, jelen állás szerint pedig több mint ezren kívánnak csatlakozni hozzájuk a facebookos eseményre érkezett visszajelzések alapján. (Nem ez lesz az első ilyen típusú tüntetés a napokban: pénteken a Külső-Pest Tankerület Üllői úti épületéhez kísérte el közel ezer demonstráló a figyelmeztető leveleikért együtt bevonuló 24 karinthys tanárt, míg hétfőn a Közép-Budai Tankerületnél volt szintén komoly demonstráció.)

Szintén csütörtökön kezdetüket veszik a vidéki kiállások is: Nagykőrösön 18 órától lesz szimpátiatüntetés, ahová diákokat és szülőket is várnak. 

 

Rengeteg eseményt terveznek péntekre

Olyan grandiózus fővárosi élőlánc, mint a múlt szerdai, egyelőre nem látszik formálódni péntekre (október 14.), azaz az országos, egységes tanársztrájk második „fordulójára”. Aznap azonban több helyen várható Budapesten és vidéken is, hogy kisebb-nagyobb közterületeket körülölelnek a tanárokkal szolidaritást vállalók. 

Élőláncot terveznek vidéken:

Budapesten egyelőre az alábbi helyszíneken várható élőlánc:

Számos tüntetést is terveznek országszerte, amelyeket esetenként  vonulással, énekléssel, performanszokakl kötnek egybe. Vidéken:

várhatók ilyenek.

A fővárosban a legnagyobbnak ígérkező demonstráció a Diákok a Tanárokért által szervezett vonulás lesz a Hősök terétől a Belügyminisztériumig, de kisebb tüntetés lesz a XVIII. kerületben is. 

Nem hagyományos demonstrációkról is készülnek magánszemélyek és szervezetek