Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bolsonaro kikapott a brazil elnökválasztás első fordulójában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogyan várható volt, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva (Lula) nyerte a brazíliai választások első fordulóját a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro-val szemben, bár jóval szűkebb különbséggel, mint arra a felmérések alapján számítani lehetett.

Lula a szavazatok 99,77 százalékának feldolgozása után 48,4, míg Bolsonaro 43,3 százalékon áll, és ez nagyjából a végleges eredmény. Mindez azt jelenti, hogy lesz második forduló október végén, ahol eldől, ki lesz a következő elnök, mivel egyik jelölt se tudta megszerezni a szavazatok 50 százalékát.

Ahogyan arra Nagy Gergő Máté Mércére írt elemzésében emlékeztet,  Lula – jelen állás szerint erősen valószínű – győzelmével olyasmi történne, ami Latin-Amerika történelmében eddig példa nélküli volt: a régió hat legerősebb gazdaságának (Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru) mindegyike valamilyen baloldali irányzatot képviselő elnök, illetve politikai erő vezetése alá kerülne.

A jelöltek

A korábban koholt korrupciós vádak alapján bebörtönzött, majd rehabilitált Lula a kampányban kifejtette, hogy külön őslakos minisztériumot hozna létre, valamint visszaállítaná a Bolsonaro által szerinte szándékosan kivéreztetett környezetvédelmi ügynökséget, az Ibama-t.

Lula arra is ígéretet tett, hogy visszaszorítja azt a többezer illegális aranybányászt, akik Bolsonaro hatalomra jutása óta elözönlötték az Amazonas őslakosok által lakott térségeit, amely bányászok áldatlan tevékenységéről tudósított a nemrég meggyilkolt brit újságíró is.

„Nem kell még egy fát kivágnunk, hogy szóját ültessünk. Nem kell még egy fát kivágnunk, hogy kukoricát ültessünk. Egyetlen fát sem kell kivágnunk ahhoz, hogy cukornádat ültessünk vagy szarvasmarhát neveljünk”

– jelentette ki határozottan.

Bolsonaro, hűen választási programjához, hivatali ideje alatt csökkentette az adókat, növelte a hadsereg támogatását, lazította a fegyvertartási törvényeket és gyengítette a környezetvédelmi szabályokat. Kormányában kétszer annyi katonatiszt van, mint az előző kormányban.

Hivatali idejére különösen a koronavírus-járvány nyomta rá bélyegét, mivel Bolsonaro eleinte kisebbnek tűntette fel a betegség veszélyeit, és megdöbbenést keltett azzal, hogy nem bizonyított gyógymódokat ajánlott.

Bolsonaro azonban hozott néhány intézkedést Brazília legszegényebbjeinek megsegítésére is, elindította többek között az Auxilio Brasil programot, amelyet a kongresszus 2021 decemberében hagyott jóvá. Ez váltotta fel a Bolsa Familia programot, amelyet Lula kezdeményezett, amikor 2003 és 2010 között hivatalban volt.

33 millió éhező

Bárki is kerül ki győztesen a versenyből, komoly gondokkal kell elkezdenie foglalkozni Brazíliában. A brazil élelmezésbiztonsággal foglalkozó kutatási hálózat (Rede Penssan) adatai szerint ma mintegy 33,1 millió ember élelmiszerbiztonsága súlyosan kérdéses, ezeknek a lakosoknak napról-napra sincs elég élelmük. Ezt a számot a jelöltek és a média is gyakran idézte az október 2-i parlamenti választások előtti hetek politikai kampánya során. 2020 decemberében ugyanez a szám 19,1 millió volt. Tágabb értelemben a Rede Penssan szerint mintegy 125 millió embert érint valamilyen fokú élelmezési bizonytalanság.

Ráadásul jelenleg a 212 millió lakosú dél-amerikai ország a világ hatodik legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója, és az Amazonas nagy részének otthona, ahol az elmúlt négy évben az erdőirtások és a szélsőséges erdőtüzek száma jelentősen nőtt.

Mindezen problémákat a jelenlegi elnök igyekezett kampányában többé-kevésbé érinteni, zöld kötvények és szén-dioxid-kibocsátási kreditek felhasználását javasolja a kibocsátáscsökkentés finanszírozására, valamint 6000 tűzoltó felvételét a szélsőséges erdőtüzek megfékezésére.

Bolsonaro ígérete szerint győzelme esetén igyekezne majd felgyorsítani a „kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseket”, és hozzáteszi, hogy Brazília „az éghajlati megoldások szolgáltatója lehet, és világelsőnek számíthat a globális zöld ellátási láncban”.

A súlyos mértékű elszegényedésre adandó válasszal azonban nagy részt még adós a szélsőjobboldali jelölt, márpedig ez lehet a kulcsa a második fordulónak számára. Ha sikerül jobban mozgósítania a szegényebb rétegekben a szavazóit, a második forduló akár sikert is hozhat neki.

(Folha de Sao Paulo; DW; The Guardian; Mérce)