Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Állami beavatkozást követel a Demokratikus Koalíció a Dunaferr megmentéséért

Ez a cikk több mint 1 éves.

Minapi hír, hogy végleg leállhat a Dunai Vasmű. A Dunaferr közleményben hozta nyilvánosságra, hogy  végleg leállhat a gyár a fűtőanyag-hiány miatt, nemrég le kellett állítani a gyár másik nagyolvasztóját is. A hiányt az idézi elő, hogy a gyártáshoz nélkülözhetetlen alapanyag, a kokszot évtizedek óta biztosító beszállító, a Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást a cégtől.

Online sajtótájékoztató keretében reagált a hírekre a Demokratikus Koalíció két politikusa, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség korábbi elnöke, a DK munkaügyi árnyékminisztere és Mezei Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere.

A DK állami garanciát követel azért, hogy a Dunai Vasmű alapanyag-beszállítóit kifizetik.

Kordás László azt is elmondta, a kormánynak segítenie kéne a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak a rezsiszámla kifizetésében is. Mezei Zsolt a kedvezményes rezsiszolgáltatáson túl a munkavállalók december 31-ig való kifizetésére is garanciát kért.

Az állami garanciára sürgősen szükség lehet, a Dunaferr ugyanis azt állítja, az egyetlen esély arra, hogy a termelést fenntartsa, ha rövid távon újra tudja indítani a nagyolvasztóit. A hosszabb leállás az újraindulás műszaki kockázatai és költségei miatt – végleg ellehetetlenítené a Dunaferr működését.

A Dunaferr minapi közleménye szerint az ukrán-orosz háború, az Európára rászakadó energiaválság, valamint a logisztikai nehézségek is hozzájárultak  a cég jelenlegi helyzetéhez. A Dunaferr kapcsán egyébként az is bizonytalan, hogy  ukrán, avagy orosz kötődésű gazdasági érdekcsoport vezeti a céget valójában.

Ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a Dunaferr vezetősége korábban nem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezettel a kollektív szerződésről, a béreket is csúsztatva fizette ki, illetve a fűtőanyag hiánya miatt gyárbezárás veszélyéről is a sajtóból kellett értesülnie a szakszervezetnek, pedig arról legalább az üzemi tanácsot tájékoztatni kellett volna.

Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI