Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány 18 fokot előíró rendelkezése szembemegy a munkajoggal

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón jelentette be, hogy az energiaválság miatt a kormány a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést ír elő az összes állami intézménynek és gazdasági társaságnak.

Mint mondta, el fogják rendelni, hogy az állami intézményekben maximum 18 fokig fűtsenek fel.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a döntés bejelentése után azonban felhívta a kormányzat figyelmét arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a rendelkezés

szembe megy a munkaegészségügyi szabályokkal, és ezzel komoly egészségügyi kockázatot jelent a dolgozók számára.

Mint írják, a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről kimondja, hogy „(4) Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani”, ami hideg évszakban biztosítandó 20-22 léghőmérséklet Celsius-fokot jelent.

A kormányinfón Gulyás azt is elmondta, mérlegelni fogják, hogy az iskolákra is kiterjesszék a 18 fokos szabályt. Emellett arról is dönteni fog a szaktárca, hogy eltöröljék az őszi szünetet, a télit pedig meghosszabbítsák.

Arról, hogy a válság az életünk egyre több területén érzékelhető, mai cikkünkben írtunk annak apropóján, hogy a KSH közzétette az augusztusi inflációs adatokat, amelyekből az látszik, hogy minden területen emelkedtek az árak, de a válság – a téli hónapok előtt – a legérzékenyebben az élelmiszerárakat érintette.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás