Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre jobban lejt a pálya a végrehajtóknak, miközben az adósok egyre többen lesznek 

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nem csak a sokkolóan rövid végrehajtási határidők nehezítik az adóssággal vagy hátrálékkal rendelkezők életét: a várhatóan növekvő számú fizetetlen rezsiszámla miatti tartozásokat egy magáncég hajthatja be az állami energiaszolgáltatónak, az MVM-nek – számol be a tartozással küzdők problémáinak sokasodásáról a 24.hu és a 444.

Arról már mi is beszámoltunk korábban az RTL.hu cikke alapján, hogy jelentősen felgyorsultak a végrehajtási eljárások a járványügy veszélyhezet megszűnésével újrainduló kilakoltatási „szezonban”. A 24.hu most azt is megjegyzi, mindez egy 2020-as, Völner Pál korábbi  a végrehajtási ügyekért is felelős államtitkár által jegyzett törvénymódosításnak köszönhető, amelynek jóvoltából a korábbi 60 nappal szemben akár már 20 nap alatt is el lehet venni egy ingatlant valakitől. 

„A végrehajtási törvény módosításával gyorsabbá, hatékonyabbá és az adminisztrációs terhek, költségek csökkentése okán olcsóbbá válik a bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó követelések érvényesítése. Módosításra kerülnek a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítésére vonatkozó szabályok, továbbá határidők kerülnek megállapításra a végrehajtók számára az egyes konkrét eljárási cselekmények elvégzésére, és a javaslat további számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely elősegíti az eljárások hatékonyabbá tételét” – írta akkor a törvényjavaslat indoklásában az előterjesztő, Völner, akit azóta hivatali vesztegetéssel vádol az ügyészség, amiért hosszabb időn keresztül alkalmanként 2-5 millió forintnyi kenőpénzt vett át a végrehajtói kar vezetőjétől, az immáron kilenc hónapja letartóztatásban lévő Schadl Györgytől.

A portál a magyar sajtót néhány hete bejáró Béb településen történtekkel érzékelteti, mennyire felgyorsult a végrehajtás folyamata: mint ismert ott a falu polgármestere szerezte meg egy család házát, akik alig egy hónap alatt veszítették el a tulajdonjogukat: június 15-én járt le a moratórium, június 27-én tette fel az online árverésre a végrehajtó az ingatlant, a licit július 17-én zárult, július 26-án pedig a polgármester vevőként aláírhatta az árverési jegyzőkönyvet a végrehajtónál, majd pár napon belül átutalta a vételárat, amivel ő lett a tulajdonos. Mindezek után az esetről megjelent, nagy port kavaró cikk hatására már hiába ajánlotta fel segítségét a bébieknek  egy, a végrehajtási jogot jól ismerő ügyvéd, addigra minden határidőből kicsúsztak.

Az adósok ráadásul nemcsak a határidők lerövidítése miatt kerültek hátrányosabb helyzetbe, hanem már az értékbecslésnél is. Őket terheli ugyanis a szakértői vizsgálat díjának letétbe helyezése is, amennyiben úgy érzik, hogy az ingatlanukat áron alul akarják árvereztetni.

 Az RTL Klub korábban közzétett, a Végrahajtói Kartól származó információi szerint az első hónapban, azaz július 15-éig 1188 ingatlant árvereztek el 11,8 milliárd forint értékben.

Az Utcajogász Egyesület szerint a végrehajtási törvény 2020-as módosítása alaptörvény-ellenes, mivel sérti az adósok tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogát, ezért még annak hatályba lépése előtt, 2020 őszén az alapvető jogok biztosához fordultak, hogy hivatalból kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Az ombudsman azonban eddig nem reagált a beadványukra, ahogy a 24.hu megkeresésére sem.

Annyi lesz a tartozás, hogy tapasztalt kézbe adták a behajtást

Mindeközben a kormány megszorítócsomagjának részét képező rezsiár-növekedés miatt várható nagyszámú fizetetlen számlatartozás kezelését kiszervezte egy magántársaságnak az állami energetikai cég, az MVM. 

Mint a 444 írja, a feladattal megbízott EX-ID nevű cég 2017-ben 861 millió forint bevételt realizált, és 58 millió forint nyereségük volt. 2021-ben pedig a 2 milliárd forintos forgalom 491 millió forintos profitot ért, amiből a tulajdonos 490 millió forint osztalékot hagyott jóvá. A portál szerint a cégnek korábban tulajdonosa volt Doszpot Péter exrendőr, az MSZP egykori országgyűlési képviselője, de benne maradt korábbi üzlettársa, Boros Sándor, aki ma a többségi tulajdonos, és korábban szintén rendőrként dolgozott.

A Napi.hu 2020-as információja szerint az EX-ID 4 évre nyert közbeszerzést a behajtási feladatra nettó 3 milliárd 518 millió forintért az akkor NKM Energia Zrt. – ma már MVM – által kiírt tenderen. 

Bár a rezsicsökkentés évei alatt csökkentek a tartozások, most minden jel szerint megfordul ez tendencia: a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információ Szolgáltatók Szövetsége már júliusban jelezte, hogy várhatóan nőni fog a késedelmesen vagy egyáltalán nem fizetett közüzemi számlák aránya.

Címlapkép: MTI/Móricz-Sabján Simon