Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Utcára kerül egy négygyermekes család, a polgármester túrta ki őket otthonukból

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy kis Veszprém megyei faluban, Bében elárverezték egy négygyerekes család házát. A vevő Brunner Imre polgármester, aki egyedül licitált az épületre, így a kikiáltási áron, 3 millió forintért vehette meg azt, és haladékot sem ad a családnak az ingatlan elhagyására – számolt be róla a 24.hu.

,,Az lenne a dolga, hogy segítsen azokon, akik bajban vannak, erre ő használja ki a szorult helyzetüket”

– nyilatkozta egy helyi lakos a hírportálnak. A 24.hu által megkérdezett falubeliek szívtelennek és embertelennek tekintik a polgármestert, aki saját választópolgárait fosztotta meg otthonuktól, azzal, hogy egy négygyerekes család házát vásárolta meg egy végrehajtási eljárás során.

A házat még 2007-ben vette Berki Mónika és akkori férje a korábbi német tulajdonosoktól. Az adásvételhez svájci frank alapú devizahitelt vettek fel. Először 11 ezer forint volt a havi törlesztőjük, ami a hitelválság idején felszökött 40 ezer forintra. Az árverési jegyzőkönyv szerint összesen tízmillió forintos tartozás gyülemlett fel a családnak, ebben a vízdíjtartozások mellett a férj által felvett egyéb hitelek is benne vannak (akitől Mónika az ingatlan vásárlása után néhány évvel elvált), illetve a 2,3 millió forintos gyerektartási díj, amit a férfi nem fizetett meg volt feleségének.

A hírportálnak nyilatkozó Berki Mónika elmondta, a végrehajtóval felvették a kapcsolatot, aki közölte, az ingatlant háromszor húsz napra meghirdetik egy online licitre, és ha senki sem jelentkezik, akkor lehet valami esély rá, hogy a volt férje tartozásait átvállalva visszafizessék az adósságokat és megtartsák a házat. A végrehajtó egy igen alacsony, 3 millió forintos kikiáltási árat szabott ki az ingatlanra.

Az első hetekben még reménykeltő volt a helyzet, hiszen senki nem jelentkezett a házra, majd mindössze két és fél perccel a licit határidejének lejárta előtt valaki megtette a 3 milliós ajánlatot. Néhány nappal később kiderült, Brunner Imre, Béb polgármestere csapott le rá.

A család megdöbbenve vette tudomásul, hogy saját polgármesterük licitált a házra, ahelyett hogy segített volna bajbajutott választópolgárainak. Lugosi György, Mónika jelenlegi férje az árverés elején még fel is hívta Brunnert, hogy segítsen valamilyen lakhatási megoldást találni számukra, ha kénytelenek lesznek elhagyni a házat. A férfi tudta, hogy a polgármesternek már amúgy is van a faluban egy  üresen álló ingatlana, amit szívesen kibérelnének. Brunner annyit mondott a férjnek, hogy tud az árverésről, de nem tud segíteni. A családnak az árverés végétől számított 30 napon belül el kell hagyniuk a házukat, azaz – a végrehajtó tájékoztatója szerint – augusztus végéig.

A 24.hu utánajárt annak is, hogy vajon miért kelhetett annyira az ingatlan Brunner Imrének. A családtól megtudták, hogy a ház mögött vagy 200 méteren keresztül tart a területük, amit a polgármester művel szívességi alapon.

,,Amikor megvettük a házat, megkerestük a polgármestert, hogy egy zsák kukoricáért használja nyugodtan a mögötte levő földdarabot, mert mi nem tudunk mit kezdeni vele. De ő azt mondta nekünk, hogy neki ennyiért nem éri meg. Végül ingyen, szívességből engedtük meg neki, hogy művelje, mivel nem akartuk, hogy esetleg megbüntessenek a parlagfű miatt”

– mondta Mónika a hírportálnak. Amikor jelezték, hogy ez a terület jóval több mint 610 négyzetméter, amit az árverési jegyzőkönyv ír, kiderült: a ház mögötti terület külön helyrajzi számon szerepel a telekkönyvekben, és az eredeti adásvételi szerződés nem tért ki rá. Így az papíron a német tulajdonosoké maradt, akiktől a házat vették, egészen 2020 decemberéig, amikor Brunner Imre megvásárolta ezt a területet a német házaspártól.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a 24.hu-nak jelentette ki, hogy habár különösen etikátlan, ha egy polgármester saját településén vevőként részt vesz egy ingatlan-végrehajtási eljárásban, jogszabályba nem ütközik. Ahogy azt már a Mérce is többször kiemelte, az önkormányzatoknak sokkal inkább a hajléktalanná válás megelőzése lenne a feladata, nem pedig az, hogy utcára tegyenek családokat és nyerészkedjenek rajtuk, ahogy tette azt most Brunner Imre.

Béb önkormányzatát is megkerestük az ügyben, amint válaszolnak kérdéseinkre frissítjük cikkünket.