Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Flashmobbal és sztrájkkal folytatódtak ma a tanárok szeptember óta tartó tiltakozásai

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hétfőn folytatódtak a tanárok szeptember 1-je óta tartó megmozdulásai. Ezúttal több iskolában polgári engedetlenségi akciók zajlottak. Volt, ahol csak az első órák maradtak el, más iskolákban egész napos a sztrájk.

A tanárok a rossz munkakörülmények, a csekély bérek és a sztrájkolási lehetőségeik szűkre szabása miatt tiltakoznak. Szeptember 1-jén a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai a budapesti Rákóczi téren tüntettek, a kőbányai Széchenyi István Általános Iskola pedagógusai közül pedig 12-en nem vették fel a munkát.

A Diákok a Tanárokért diákszervezet pénteken délután tartott nagyobb megmozdulást. A pedagógusok melletti kiállás a Szent István Bazilikánál kezdődött, innen mentek a Belügyminisztériumhoz, majd a Fővám térre vonult a többszáz fős tömeg, ahol beszédek hangzottak el.

Szeptember 4-én, vasárnap pedig virrasztást szervezett a diákszervezet. A Szent István Gimnáziumnál, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumnál, az Óbudai Gimnáziumnál és a Kodály Zoltán Gimnáziumnál hétfő reggel 9-ig tartott az esemény, amelyhez az iskolába érkező diákok is csatlakoztak.

Diákok virrasztással tüntetnek a Szent István Gimnázium előtt
2022. szeptember 4.
Fotó: Dián Ákos / Mérce

Hétfőn a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára nem vette fel a munkát reggel 8 és 10 óra között, mellettük a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a Komáromban működő Petőfi Sándor Általános Iskola, a Szentistvántelepi Általános Iskola, a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium tanárai, a Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, az Ócsai Bolyai János Gimnázium tanárai és a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai csatlakoztak a tüntetéshez, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a tanárok pedig egész nap sztrájkoltak. Utóbbiak délelőtt a budapesti Nyugati térre mentek, ahol flashmobot tartottak.

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium tanárai.

A Tanítanék Mozgalom pénteken jelentette be, hogy hétfőtől gördülő polgári engedetlenségi akciókat javasolnak. Ez azt jelenti, hogy minden héten más és más napokon szüneteltetik a munkát a tanárok.

A pedagógusok szakszervezetei eközben novemberi sztrájkot szerveznek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tárgyalásai a kormányzattal hónapok óta egy tapodtat sem haladtak előre.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a legutóbbi, augusztus 30-i tárgyalás után a Pedagógusok Szakszervezetével  együtt tartott videós bejelentkezésében elmondta, hogy már a megbeszélés kezdetén kiderült, hogy az álláspontok között semmiféle közeledés nem történt.

A pedagógusok beszámolója szerint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtikár világossá tette, hogy a kormány nem fogja saját forrásból, tehát a központi költségvetésből emelni a tanárok bérét, és a tanárok más sztrájkköveteléseinek teljesítésére sem áll készen a minisztérium.

Címlapkép: Dián Ákos