Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megbírságolták a Szerb Postát a levélszavazatok körüli titkolózás miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Megbírságolták a Szerb Posta közérdekű adatokért felelős illetékesét, miután nem adott választ a törvényben meghatározott módon és határidőre a Szabad Magyar Szó kérdésére, miszerint kire ruházta át a Magyar Postától kapott levélszavazatokat az április 3-i országgyűlési választásokkor, derül ki a lap cikkéből.

„A közérdekű adatok biztosa augusztus 30-án arról tájékoztatott bennünket, hogy a Szerb Posta közvállalat közérdekű adatokért felelős illetékese ellen a belgrádi szabálysértési bíróságon indítottak eljárást a közérdekű adatokhoz való hozzáférés ellehetetlenítése miatt. Emellett a közérdekű adatok biztosa is szabálysértést állapított meg, amiért 30 000 dinárral [valamivel több, mint 100 ezer forinttal – a szerk.] bírságolta meg a Posta illetékesét, aki elismerte felelősségét és 8 napon belül befizette a bírság összegének felét, ezért az összeg második felét a jogszabályoknak megfelelően elengedték, erről pedig a közérdekű adatok biztosa értesítette az illetékes szabálysértési bíróságot”

– írja a lap.

Mint arról mi is beszámoltunk a szavazáshoz szükséges csomagokat a Szerb Posta helyett számos esetben a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáiként bemutatkozó emberek kézbesítették.

Ahogy a Szabad Magyar Szó emlékeztet, Pásztor István, a VMSZ elnöke korábban úgy nyilatkozott,

„Nem tudom, hogy honnan veszi ezt, vagy honnan veszik azok, akik azt állítják, hogy a VMSZ aktivistái hordozgatják a borítékokat. Ez félreértés.”

A lap emiatt március 21-én közérdekű adatigényléssel próbált meg utána járni, hogy mely szervezethez tartozhattak a titokzatos, magukat VMSZ-esnek valló kézbesítők, akik ráadásul beszámolók szerint arra kérték a szavazókat, hogy – mint kiderült, nem véletlenül – a helyi Concordia Minoritas Hungarie (CMH), esetleg a VMSZ-hez közeli cégek irodáiban adják le a borítékot. Vagy ha kell, akkor ők maguk másnap visszajönnek érte.

Ami azért is aggályos, mert a Nemzeti Választási Iroda határozottan kimondja, szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem. Ennek megfelelően egyébként négy éve a szerbiai posta feladata volt a levélszavazatok kézbesítése, ezzel szemben idén a lap szerint szinte az összes levélszavazó-csomag a VMSZ aktivistái kezelésében volt.

A Szabad Magyar Szó viszont nem kapott választ – pontosabban azt a választ kapta a választások után két nappal, hogy a vonatkozó szerződést titkosították.

Miután viszont a lap panaszt tett, rájöttek a postánál, hogy mégsem titkosították a szerződést, amiből így kiderült, hogy a már említett a magyar kormánnyal úgyszintén meghitt viszonyt ápoló Concordia Minoritas Hungarie (CMH) irodával kötöttek szerződést.

Szabadka, 2022. március 4.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelõs miniszterelnök-helyettes beszédet mond a kedvezménytörvény hatályba lépésének és a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) Polgári Egyesület megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi tanácskozáson Szabadkán, a városháza dísztermében 2022. március 4-én.
MTI/Molnár Edvárd

A szerződésből kiderült az is, hogy a csomagokat nem a postán, vagy a CMH irodájában, hanem a VMSZ és a Magyar Nemzeti Tanács székhelyéül is szolgáló Fasizmus áldozatainak tere 9. címen adták át.

Az ügyben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt márciusban a Kúriához fordult. 

Az MKKP felülvizsgálati beadványából kiderül, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtt három bejelentés is érkezett magánszemélyektől, miszerint a VMSz kézbesítette a levélcsomagokat, és befolyásolási kísérlet is előfordult.

  • Egy bejelentés szerint a VMSz levélcsomagot kézbesítő aktivistája azt állította, hogy a nyilatkozattevőnek nincs szavazati jogosultsága, majd mikor jogkövetkezményt helyeztek kilátásba, kézbesítette a csomagot, de megpróbálta eltussoltatni az esetet, és befolyásolni a választót.
  • Egy másik bejelentés szerint a VMSz helyi irodájában kellett felvenni a csomagokat.
  • A harmadik bejelentés szerint a posta helyett szervezeti kötődésüket nem közlő idegenek kézbesítették a levélcsomagot.
Címlapkép: MTI/Soós Lajos