Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerinte nem adott okot a kirúgásokra, Palkovics mégis kivizsgáltatja az OMSZ 20-i „mulasztását”

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Mindenkit, így az OMSZ munkatársait is szeretném megnyugtatni, hogy nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe”

– nyilatkozta Palkovics László iparminiszter a kormányközeli Mandinernek adott interjújában, de más érdekességet is tartogat a szöveg.

Megtudhatjuk belőle például azt is, hogy mint Palkovics elmondta,

„Természetesen a mostani és a korábbi vezetők tevékenysége is adott okot az elégedettségre, de ez a döntésemet sem pro, sem kontra nem befolyásolta”, de korábban azt is megtudhattuk, hogy „[a]z OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években.” A miniszter is elmondta továbbá az elmúlt napokban többször elismételt panelt, miszerint „nem azért váltunk meg tőlük, mert a 20-i előrejelzésük téves volt.”

Azt a miniszter is elismerte, hogy az elmúlt években többször is elismerték a kormány részéről a szervezet munkáját. A hiányosságok között említette hogy a légiirányítással nem volt gördülékeny az OMSZ kommunikációja – ami véleménye szerint más problémák mellett indokolhatja a vezetők menesztését. Problémaként említette azt is, hogy a naperőművek tulajdonosai nem tudják előre, mikor mennyi áramot fognak termelni.

Az első problémát azzal támasztja alá, hogy Magyarországnak a megújulók termelésingadozásai miatt évente 350 millió euróért kell áramot importálnia, szemben a sokkal nagyobb Németország 310 milliós költségével. Ami némiképp félrevezető lehet abból a szempontból, hogy az áramimport-igény számos más tényezőtől is függhet – például attól, milyen gyorsan, és mennyi tartalék termelőkapacitást lehet a hálózatra csatlakoztatni, mekkora egy adott ország energiatároló-kapacitása (pl. szivattyús tározók), illetve szokott-e az import mellett exportálni is áramot – bár azt nem tudtuk meg a miniszteri okfejtésből, hogy átalányról, vagy össz-importköltségről beszélt.

Az mindenesetre beszédes, hogy a miniszter továbbra is téves előrejelzésről beszél, és a legtermészetesebb módon menti fel az operatív törzset a felelősség alól.

Holott mint több cikkünkből is kiderül, a miniszternek, mint tudományos munkával is foglalkozó szakembernek – és az MTA tagjának – illene tudnia, mit jelent a „valószínűség”.

Az OMSZ ugyanis 75-80 százalékos eséllyel jelzett viharos időt augusztus 20. estére, ami azt jelenti, hogy volt 20-25 százalék esély arra, hogy végül nem fog esni, és tűzijátékozásra alkalmas idő lesz – és végül ez a 20-25 százalékos esély jött be. Arról ugyanakkor nem esik szó, hogy az operatív törzs annak ellenére hozott döntést az akkor ismerhető kockázatok fényében szombat délben, hogy az OMSZ azt kérte, halasszák későbbre a döntést. Épp azért, hogy naprakészebb adatok alapján tudják megjósolni a várható időjárást – ennek a kérésnek azonban az optörzs nem tett eleget.

A miniszter újabb indokot is szolgáltatott arra, miért kell meneszteni a szolgálat vezetőségét: a tervek szerint a jövőben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségeket is „kezelné” az intézmény.

Az ugyanakkor nem derül ki, hogy ennek mi köze az érintett vezetők munkájához – hisz nem rajtuk múlik, hogy a szervezetnek milyen hatáskörei vannak, és mit várnak el tőlük kormányzati szinten.

Az viszont igen, hogy ezennel a korábban a kormánymédiában nagyot futó augusztus 20-i „fiaskó”, valamint a többnyire nem túlzottan részletezett sorozatos hibák mellett immár az OMSZ-re ruházandó új feladatkörök is felsorakoztak a vezetőség leváltásának okai közé.

Mindazonáltal, ha nem az augusztus 20-án elmaradt vihar és a felelősséghárítás miatt rúgták ki az OMSZ vezetőjét, jó kérdés, hogy ezt miért nem később tették meg, mikor az új struktúra már jobban körvonalazódik, és nehezebben vádolható a minisztérium tudománytalan politikai bosszúval.

Ahogy az is felmerül, hogy ha nem ez volt a kirúgás oka, akkor miért kívánja mégis független szakértőkkel kivizsgáltatni az esetet.

Palkovics miniszter egyébként nemsokára a meteorológus-szakma apraja-nagyjával ismertetheti elképzeléseit, pénteken ugyanis Szegeden, a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésén tart előadást, ami után kávészünet következik.

Frissítés, 15:10 – Palkovicsot flashmobbal várják Szegeden

Pénteken 10:15-re hirdetett megmozdulást „Meg ne ázzon a miniszter! Esernyős villámcsődület a tudomány mellett” címmel a VVL – Veritus Virtus Libertas a Szegedi Tudományegyetem önszerveződő polgárainak csoportosulása.

„Ha a miniszter úr a meteorológusokat elüldözi, vigyünk neki védelmet a csapadék ellen! Gyere pénteken 10:15-re az Egyetem utca 2-höz, hozz magaddal esernyőt és esőkabátot, üdvözöljük együtt Palkovics nertársat!”

– írják a rendezvény Facebook-eseményében a szervezők.

Címlapkép: MTI/Varga György