Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Itt normális tanévkezdés nem lesz!” – kudarcos volt a pedagógusok sztrájktárgyalása

Ez a cikk több mint 1 éves.

Eredménytelenül zárult a pedagógus szakszervezetek szerdai sztrájktárgyalása, melyen a Belügyminisztérium államtitkárával, Maruzsa Zoltánnal igyekeztek már sokadik alkalommal dűlőre jutni.

A kormány részéről leginkább hosszútávú konkrétumokat nélkülöző, valamint feltételes ígéretek hangoztak el, így Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Szakszervezetének országos választmányának a tagja kudarcosnak nevezte a tárgyalást.

Nagy elmondta, korábbi kérésük ellenére Maruzsa nem tett erre az évre vonatkozó bérajánlatot. Ehelyett inkább augusztus végéig várnak, hogy mit mond az EU az EFOP-Plusz pályázati forrásokról, amikből a kormány állítása szerint a pedagógusok béremelését is finanszírozná. Itt érdemes megjegyezni, hogy az erőszakszervezetek munkatársainak, valamint a kormány tagjainak, képviselőknek, stb. úgy is tudott béremelést biztosítani a kormány, hogy még nem érkeztek meg a helyreállítási alapból származó források sem.

„A pedagógusok tovább nem várnak, itt normális tanévkezdés nem lesz!”

– értékelte Nagy a helyzetet.

Azt is megtudhattuk, hogy augusztus 30-án várható a következő egyeztetés. Nagy ugyanakkor emlékeztetett, hogy a sztrájkot csak szüneteltették, amit be kívánnak fejezni – vagyis ősztől ismét beszüntetik a munkát, ha nem kapnak elfogadható ajánlatot a kormánytól. Ezért azt kérte, hogy a kollégák kezdjék meg az ősztől esedékes sztrájk előkészítését.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke elmondta, köznevelési veszélyhelyzet hirdetésére szólítják fel a kormányt, a vonatkozó operatív törzsnek biztosítania kellene a megfelelő számú és fizetésű pedagógust az iskolákban.

Utalva arra, hogy a kormány immár szinte bármiből veszélyhelyzetet csinál, ha éreztetni akarja egy kérdés fontosságát – és nem utolsó sorban kézivezérelni a megoldáshoz közelebbről, vagy akár egészen távolról kapcsolódó intézkedéseket.

Nagy emlékeztetett, hogy a tanulóknak nem mindegy, mikor rendeződik a helyzet. Mint mondta, hiába ígérgeti a kormány hogy 2029-re nagyszerű tanári bérek lesznek – az értelmiségi átlagkereset 80 százaléka – jelenleg problémás, hogy egy tapasztalt pedagógus is jócskán kevesebb fizetést kap, mint egy frissen felvett határvadász. Hozzátette, nem a határvadászoktól sajnálja a pénzt, a pedagógusok számára kér többet.

Figyelmeztetett, hogy most a tanévkezdésig kell megoldani azt a krízishelyzetet, miszerint rengetegen hagyták el a pályát a nyár folyamán is, és a fiatalok nem állnak pedagógusnak, nincs elegendő létszám, szakos ellátottság.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt