Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jönnek az inflációs pótlékok, több mint 90 céggel állapodik meg a bérekről a szakszervezet

Ez a cikk több mint 1 éves.
Bérkompenzációról született megállapodás a Denso Gyártó Magyarország Kft. székesfehérvári telephelyén – adta hírül a Vasas Szakszervezeti Szövetség Facebook oldalán. Egyre több cég tervez hasonló pótlékokat bevezetni az óriási árdrágulás miatt, ám egyelőre még ők se tudják, mire számítsanak a válságban.
A Denso vezetése a szakszervezetekkel közös egyeztetés során arra a megállapodásra jutott, hogy 2022. augusztus 1-től 2023. március 31-ig a munkáltató „Bérkompenzációs pótlék 2022” néven átmeneti pótlékot fizet majd a dolgozóknak. A pótlékra jogosult lesz minden, a vállalatnál alkalmazásban álló és kölcsönzött munkavállaló. Hozzátették, a bérkompenzáció mértéke az aktuális hónap utolsó naptári napján érvényes bruttó alapbér 10%-a, azzal a kitétellel, hogy a pótlék összegének a maximuma havi bruttó 50.000 Ft.

A napokban számos hasonló pótlékemelésről szóló hír keringett a sajtóban. Ezzel kapcsolatban a Mérce megkereste László Zoltánt, a Vasas Szakszervezet elnökét, aki elmondta, egyre gyakoribb, hogy a munkáltatók igyekeznek felkészülni az elkövetkezendő nehéz időszakra, és ezzel együtt valamennyivel több pénzt hagyni a dolgozók zsebében. Hozzátette,

a szakszervezetnél jelenleg több mint 50 fölött van a megállapodások száma, összesen pedig 90 helyen kezdtek tárgyalásokat a munkáltatóval a béremelésekről illetve juttatásokról.

A Vasas elnöke szerint az emelés a cégeknek is érdeke, hiszen versenyképesnek kell maradniuk a piacon, tehát a jelentős szakemberhiány mellett gondoskodniuk kell róla, hogy dolgozóik a téli hónapokra is ki tudják fizetni a megemelkedett rezsiszámlákat illetve a válság következtében fellépő egyéb költségeket. A cégek egytől egyig a már elfogadott idei bérmegállapodáson felül hajtanak végre valamilyen formában béremelést.

László Zoltán szerint bizonyos trendek is megfigyelhetőek a vállalatoknál. Az emelések egyes cégekben már április és május környékén megkezdődtek, ahol többségében alapbér emelést hajtottak végre. Később azonban a munkáltatók már egyre kevésbé akartak hosszútávú megállapodásokat, így jöttek létre a Denso-hoz hasonló, bizonyos határozott, vagy határozatlan időre szóló kompenzációs pótlékok. Ebben az esetben a dolgozók alapbére változatlan marad, viszont azon felül pótlékban részesülnek, amelyek a határidő lejárta után bármikor elvehetőek. A Bosch csoport például inflációs pótlékot vezetett be, amely a fizetések 5%-át jelenti, máshol pedig előrehozták a jövő évi bérfejlesztést. László Zoltán szerint ez a trendszerű változás azt is jelenti, hogy a cégek se tudják mekkora mértékű inflációval számoljanak a közeljövőben.

A Vasas alelnöke hozzátette, Magyarországon a munkavállalók még mindig rendkívül alulfizetettek, egy válság rendkívül kiszolgáltatottá teszi őket, így minden forint számít.

Címlapkép: Pixabay