Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabadlábra helyezik az egy évig jogtalanul börtönben tartott CEU-s kutatót, Ahmed Samirt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Péntek este olvashattuk a hírt, miszerint Ahmed Samir, a CEU diákja és kutatója elnöki kegyelemben fog részesülni, és végre elhagyhatja az egyiptomi Tora Mazra’ah börtönt.

Ahogyan arról a Mércén is beszámoltunk, Ahmed a téli szünetben, 2021-ben, Egyiptomba ment meglátogatni a családját, ám a Sarm es-Sejk-i nemzetközi repülőtéren érkezése után rögtön kihallgatták. Ekkor még megengedték neki a hatóságok, hogy hazatérjen családjával, ám nemsokára házkutatást tartottak szülei házában, ahol viszont a rajtaütés idején nem volt jelen. A hatóságok kérésére végül február 1-jén önként jelentkezett a rendőrségen. A rendőrség később hivatalosan is tagadta, hogy Ahmed őrizetben lenne.

Ahmedet végül az ügyészség azzal vádolta, hogy „terrorista szervezethez csatlakozott”, „terrorista szervezetet finanszírozott”, és „hamis információkat terjesztett a közösségi médiában.

A CEU kutatóját 2021 júniusában 4 év börtönbüntetésre ítélte az egyiptomi különleges bíróság, ami ellen nem lehetett fellebbezni, a döntést maga Egyiptom elnöke hagyta jóvá. Azonban a fiatal diák szabadságáért folyó közel egy éves küzdelem meghozta gyümölcsét, és végre szabadlábra kerülhet a jogtalanul bebörtönzött Ahmed.

Ezzel szemben péntek délután még azt olvashattuk a Free Ahmed Samir Facebook-oldalon, hogy a CEU kutatója az életéért küzd a börtönben.

Egy hosszú Facebook-posztban részletezik, hogy a Tora Mazra’ah börtön személyzete majdnem hagyta megfulladni Ahmedet.

Ugyanis a börtönben, ahol fogva tartották, koronavírus-járványkitörés van, a betegséget Ahmed is elkapta. A helyzetet a személyzet úgy próbálta kezelni, hogy klórral öntözték a cellákat, amitől Ahmed fulladozni kezdett.

Hiába ütötte cellájának az ajtaját, csak akkor nyitották azt ki, miután végigment ez a kérés a teljes parancsláncolaton. Mire az ajtó kinyílt, Ahmed ájultan dőlt a börtön személyzete elé, akik csak hosszas tanakodás után hívtak hozzá mentőt.

Azonban a kórház sem nyújtott jelentős segítséget, ugyanis egy rutin lázmérés után vissza is küldték az intézménybe. Az események tükrében Ahmed családja beperelte  Tora Mazra’ah börtön személyzetét, emberölési kísérlettel vádolva őket.

Ahmed esete nem egyedülálló: az elmúlt években az egyiptomi hatóságok több esetben is zaklattak, megkínoztak és koholt vádak alapján börtönöztek be egyetemistákat és kutatókat.

Ahmed bebörtönzésének politikai hátteréről ITT olvashattok.

Címlapkép: Ahmed Samir. Fotó: Amnesty MENA.