Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önkényesen tartóztatták le a CEU hallgatóját, Ahmed Samirt hazájában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Javítás, 02.10: a cikkünkben a CEU közleményére hivatkozva állítottuk, hogy politikai vélménnyilvánítása miatt fogták el az intézmény diákját, ám ez nem az egyetem hivatalos álláspontja, egyéb forrásokból tudjuk, hogy így van. A hibát javítottuk.

A Mérce úgy tudja, vélhetően aktivizmusa és politikai véleménnyilvánítása miatt fogták el otthonában, Egyiptomban a másodéves, CEU-s szociológushallgatót, Ahmed Samirt. Michael Ignatieff, az egyetem rektora, az Európai Szociálantropológusok Társasága (European Association of Social Anthropologists – EASA), illetve az Amnesty is Ahmed szabadlábra bocsájtását követeli.

A közlemény szerint Ahmed a téli szünet idejére tért haza, ám a Sarm es-Sejk-i nemzetközi repülőtéren érkezése után rögtön kihallgatták – ezután még engedték, hogy hazatérjen családjával, ám amikor február elsején újra Kairóba látogatott, feltartották a reptéren és megkérték, hogy jelentkezzen a hatóságoknál.

A barátai úgy tudják, hogy Ahmedet álhírek terjesztése miatt csukták le.

Az Amnesty közel-keleti Twitter profilja szerint is köze lehet Ahmed letartóztatásának a hallgató politikai szerepvállalásához: egyetemi kutatásának témája éppen a nők jogai és az iszlám vallás kapcsolata.

Ahmed Samir kutatói munkája előtt több egyiptomi civilszervezettel is együtt dolgozott, majd ezután iratkozott be a CEU-ra, amelynek eddig bécsi kampuszán tanult. Barátai szerint Ahmed Bécs és Budapest között ingázott, magyar és osztrák tartózkodási engedéllyel is rendelkezett. Az Amnesty úgy tudja, az egyiptomi rendőrség tagadja, hogy őrizetbe vették volna a diákot, de az emberi jogi szervezet ennek ellenére is arra kéri a helyi hatóságokat, hogy engedjék Ahmedet kapcsolatba lépni családjával és egy ügyvéddel.

Ahogyan arra az Italy24news.com is utal, Ahmed ügye gyanúsan hasonlít a szintén egyiptomi származású Patrick Zaki esetére – a Bolognai Egyetem kutatóját 2020 februárjában tartóztatták le és azóta sem engedték ki. Zakit szintén a reptéren tartották fel –  és azután csukták le, hogy egy olaszországi családi nyaralásból hazatért, büntetését nem rég, 2021 január 17-én hosszabbították meg. Mindkét külföldön tanuló diák nyíltan kritizálta az egyre diktatórikusabb egyiptomi kormányt.

Címlapkép: Ahmed Samir. Fotó: Amnesty MENA.