Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

100 tihanyi lakos tiltakozott a kormányhivatalnál a környezetpusztító lakáskomplexum megépítése ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Három szintes lakókomplexumot terveznek építeni a tihanyi rév melletti Kenderföldekre a fideszes önkormányzat közbenjárásával. A természetvédelmi területen parkolóház, látogató központ, sportpályák és egy új közút is épülne.

A zöldhatóságként eljáró kormányhivatalnak 100 helyi lakos írt levelet, hogy jelezze észrevételeit. Az észrevételek között szerepel, hogy a beruházás dokumentációja nem említi az épületek befogadóképességét és nem számol a többletforgalommal a közutakon.

„A Balaton körbeépítése során mindenki csak legyinteni szokott, «nem lehet semmit tenni a beruházások ellen, úgyis megépítik azokat». Ha így állunk hozzá, akkor valóban meg. Mi ezzel az akcióval azt is meg akarjuk mutatni a többi civilnek, hogy érdemes fellépni a Balaton környékén beruházókkal szemben” nyilatkozta egy érintett az Átlátszónak. A lakók közmeghallgatást is kértek, de a kérelmüket elutasították. 

A fideszes önkormányzat korábban megengedő szabályozásokat hozott „a fejlesztés érdekében”.

A beruházó által fizetett dokumentáció is elismeri, hogy a természetvédelmi terület beépítése problémákat okozhat. A dokumentumok szerint az új épületek „egyáltalán nem illenek a helyben megszokott, hagyományos építészeti elemek közé” és „jelentős tereptárgyaknak minősülnek, így a táj egészére nézve, jelentős zavaró hatás léphet fel”. De aggodalomra semmi ok, mert az iratok szerint az épületeket majd úgyis eltakarják a fák és a bokrok!

Ugyanezek a dokumentumokat azt is szóvá tették, hogy a területre tervezett épületek környezeti hatásait nem külön-külön, hanem egyben kéne vizsgálni. Az önkormányzati képviselőtestület is döntést hozott arról, hogy ezeknek a környezettanulmányoknak el kéne készülnie, de a döntés ellenére ez nem valósult meg.

A 11 ezer négyzetméter nagyságú telek egyébként a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. A nemzeti park ügyfélkérelmet is beadott, amit viszont az Átlátszó értesülései szerint nem kaptak meg. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) is beadta az ügyfélkérelmét, de a kormányhivatal szerint nem indokolták meg kellően, hogy mi keresnivalójuk van a Tihanyi-félszigeten, így azt is elutasították. Az MTVSZ szerint a kormányhivatal elutasítás nem állja meg a helyét, ezért a szövetség bírósághoz fordul.

A tihanyiaknak reményt adhat, hogy a minap visszavonták a balatonaligai üdülőberuházás környezetvédelmi engedélyét. Az aligai beruházás, ha az eredeti tervek szerint valósult volna meg, a magaspart aljából kivájt volna egy darabot több száz méter hosszan, hogy az ott kialakított magántulajdonú telkek könnyebben beépíthetők legyenek. Az eddigi tervek másik problematikus pontja, hogy hivatalosan nem tették megközelíthetővé az aligai Balaton-partot. Lázár János  korábban nyugtatni igyekezett a közvéleményt az aligai beruházással kapcsolatban és megígérte, hogy fel fog szólalni a „közösség képviseletében”… Ha a tihanyiaknak szerencséje van, a beruházásokért felelős miniszter a tihanyiakat is megszánja.

Címlapkép: WikimediaCommons