Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szegénynegyedekben terjeszkednek az abortuszellenes katolikus kórházak az USA-ban

Ez a cikk több mint 1 éves.

A reprodukcióval összefüggő egészségügyi ellátás (abortusz, fogamzásgátlással kapcsolatos ellátások, sterilizáció és egyes terhességgel kapcsolatos szükséghelyzetek) lehetőségei egyre szűkülnek olyan államokban is, ahol a demokrata többség miatt nem léptek, és valószínűleg nem is fognak életbe lépni abortuszt korlátozó új törvények.

Mindennek oka pedig az Associated Press összefoglalója szerint a különböző, katolikus egyház által fenntartott kórház-hálózatok terjeszkedése. Ezen kórházakban általában tilos ezeket a – máshol széles körben hozzáférhető – egészségügyi beavatkozásokat elvégezni a Katolikus Püspökök Amerikai Konferenciájának etikai és vallási iránymutatásai miatt.

Oregonban, Washingtonban, Kaliforniában, New York-ban és Connecticut-ban tehát előfordulhat például, hogy hiába védettek a nők a Roe vs. Wade döntés visszavonása miatti ultrakonzervatív törvénykezésektől, ettől még sokuk el fog esni az abortusztól, vagy más, szexuális élettel összefüggő kezeléstől, pusztán azért, mert a számukra elérhető kórházakban egyszerűen nem végeznek ilyesmit.

Az ezekkel a szolgáltatásokkal kapcsolatos eltérő nézetek összeütközésbe kerülhetnek, amikor egy katolikus kórházi hálózat egy nem felekezeti kórházzal akar egyesülni, vagy azt kívánja felvásárolni, ahogyan ez például most is történik éppen Connecticut északkeleti részén. Állami tisztviselők jelenleg tárgyalják a katolikus vezetésű Covenant Health ajánlatát, amely a Day Kimball Healthcare-rel, egy független, pénzügyi nehézségekkel küzdő, Putnam városában található kórházzal és egészségügyi hálózattal való egyesülésre irányul.

Az AP által idézett Katolikus Egészségügyi Egyesület adatai szerint USA-szerte 654 katolikus kórház működik, ebből 299 rendelkezik szülészeti ellátó részleggel. Az adatokból az is kiderül, hogy hétből több mint egy amerikai kórházi ápolt kap ellátást katolikus intézményben.

Charles Camosy, a Creighton University School of Medicine orvosi humán tudományok professzora szerint az egyesülések kritikusai nem ismerik el a katolikus egészségügy bővítésének egyik fő előnyét.

„Ezek az összeolvadások azért történnek, mert a katolikus intézmények hajlandóak felvállalni az igazán nehéz helyeket, ahol más [egészségügyi vállalkozásoknak] nem sikerült pénzt csinálniuk”

– mondta.

„Arra kellene összpontosítanunk, hogy ezek az intézmények mit tesznek pozitív módon – belépnek oda, ahová gyakorlatilag senki más nem akar menni, különösen a vidéki területeken”.

Azon túl, hogy bizonyára igazat beszél Camosy professzor, érdemes megemlíteni, hogy a katolikus kórházak által betöltött űrt máshogy is pótolni lehetne, ehhez viszont az amerikai típusú tőkés berendezkedés alkalmatlannak látszik. Előfordulhatna például, hogy az állam vállal szerepet ezen elszegényedett területeken, ahol egyébként valószínűleg a reprodukcióval kapcsolatos egészségügyi nehézségek is sűrűbben fordulnak elő, tehát az újonnan belépő katolikus intézmények sem fognak tudni minden problémát orvosolni.

Ezzel összefüggésben érdemes felidézni az ENSZ Népesedési Alapja által publikált cikket, amely rámutat, hogy a szexuális élettel összefüggő és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség növelésével felszámolható lenne az extrém szegénység a világon.

„A minőségi szexuális és reproduktív egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, beleértve az önkéntes családtervezést is, harmadával csökkentheti az anyai halálozást, és ötödével a gyermekhalálozást”

– emlékeztet a szervezet.

(Politico)
Címlapkép: MTI/Fehér Bertalan