Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott Németország legjelentősebb művészeti kiállításának az igazgatója, mert antiszemita kép jelent meg a seregszemlén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szombaton lemondott a németországi Documenta művészeti kiállítás főigazgatója, miután a világ egyik legnagyobb nemzetközi seregszemléjén antiszemita kép jelent meg. Sabine Schormann, a 15. Documenta – „documenta fifteen” – főigazgatójának távozását a modern művészeti vásár felügyelőbizottsága elfogadta – írja a Deutsche Welle honlapja.

A döntést az előzte meg, hogy a június végén kezdődött kasseli kiállításon bemutatták az indonéz Taring Padi művészcsoport „People’s Justice” című alkotását. Az eredetileg 2002-ben készült és az 1965-ös indonéziai népirtásra emlékeztető transzparensen antiszemita motívumok voltak láthatóak, így például egy disznóarcú alak Dávid-csillaggal díszített sállal, akinek a sisakján a „Moszad” (az izraeli titkosszolgálat neve) szó szerepelt, vagy az ortodox zsidókra emlékeztető, pajeszos ember agyarakkal, fekete kalapján SS felirattal.

A képet a bemutatása utáni másnapon fekete lepellel fedték el, kisvártatva pedig teljesen eltávolították.

Az alkotás kiállítása miatt bocsánatot kért a Documenta idei kurátorcsapata, a szintén indonéz ruangrupa művészeti csoport és a képet készítő Taring Padi is. Addigra azonban néhány művész, így Hito Steyerl filmrendező és mozgóképművész, már visszavonta a műalkotásait.

Claudia Roth, német kulturális államtitkár a festmény eltávolításánál jelezte, hogy további lépéseket is várnak. Bár az alkotás kapcsán vitát rendeztek a Documentán, Rothot mindez nem győzte meg arról, hogy a kurátorok és a Documenta vezetősége a helyzet magaslatán áll. Az Alsó-Szászországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is Schormann lemondását követelte.

A Documenta felügyelőbizottsága teljes körű vizsgálatot ígért, s elismerte, hogy „odaveszett a bizalom”, és ígéretet tett arra, hogy megelőznek minden további „antiszemita incidenst”.

A kortárs művészeti eseményt hónapok óta viták övezték egy palesztin művészcsoport részvétele miatt is, amely élesen bírálta az izraeli megszállást. A The Question of Funding kollektíva ugyanis kötődik az ún. BDS-mozgalomhoz, amely bojkottra szólít fel Izraellel szemben. The Question of Funding az antiszemitizmus-vita kapcsán kiállt a ruangrupa mellett. A június 18-i tüntetésükön hangsúlyozták a palesztinok jogait, amelyet Izrael állam megvon tőlük, valamint tiltakoztak az ellen, hogy több olyan művészeti csoport alkotását is megrongálták Kasselben, amelyek Palesztina mellett álltak ki.

A BDS-t a német parlament 2019-ben antiszemitának nyilvánította, és eltiltotta a szövetségi támogatásoktól. A Documenta 42 millió eurós költségvetésének mintegy fele állami forrásokból származik.

A Kasselben ötévente megrendezett világkiállítás ma már a velencei Biennáléval együtt a világ első számú kortárs művészeti seregszemléje, amelyen 1500 kiállító vesz részt.

Sabine Schormann-nal együtt a Documenta művészettörténész igazgatója, Annette Kulenkampf is távozott.

(DPA, Taz, Guardian, DW, Telex, 444.hu, Jungle World és mások)