Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pedagógusok tömege hagyhatja el a pályát a nyári szünet alatt, megszaporodtak az álláshirdetések

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az elmúlt hónapban mintegy ezerötszázszor posztoltak a „Pedagógus állás” nevű Facebook-csoportban és az egyéb álláshirdető portálokon is megszaporodtak a pedagógust kereső álláshirdetések. Az álláshirdetések növekvő száma arról árulkodik, hogy a pedagógushiány súlyosbodni fog a következő tanév megkezdése előtt.

A legtöbb pedagógus-álláshirdetés a Belügyminisztérium honlapján, a kozigallas.gov.hu-n található.

A tanév utolsó napján 2100 tanári állást hirdettek meg ezen a felületen, mostanra ez a szám 2800-ra emelkedett. Ugyanezen a honlapon a nyári szünet előtt 967 tanítói állást hirdettek, mostanra már 1335 tanítót keresnek a portálon.

A  hiány ennél is nagyobb lehet, mivel nem csak a minisztériumi honlapon, de a Facebookon és más álláskeresői portálokon is egyre több pedagógust keresnek az iskolák. Sőt, még az egyhaziallas.hu-n is mintegy 360 oktatással kapcsolatos állás szerepel jelenleg.

Utoljára június 28-án tárgyaltak a szakszervezetek a kormánnyal, akkor a szakszervezetek elégtelennek tekintették a kormány ígéreteit. A következő tárgyalásra augusztus 10-én fog sor kerülni.

A szakszervezetek figyelmeztették a kormányt: amennyiben nem tudnak megállapodni augusztusban, tömeges felmondásokra és az eddiginél is súlyosabb pedagógushiányra kell számítaniuk az új tanév elején.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete összehangoltan intézné ezeket a felmondásokat, hogy ezzel is felhívja a társadalom és a kormány figyelmét a pedagógushiány problémájára. Maruzsa Zoltán államtitkár viszont nem tart a tömeges felmondástól, mondván, a rossz gazdasági helyzet miatt nehezen fognak máshol állást találni a pedagógusok. A legutóbbi sztrájktárgyaláson egyébként a kormány álláspontja az volt, hogy addig nem lehet számottevő béremelés oktatásban, ameddig a magyar gazdaság nem teljesít jobban.

via Eduline

Címlapkép: PSZ / Facebook