Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szolnoki Hetényi Géza Kórház nem tud elvégezni gyermek intenzíves ellátást igénylő műtéteket

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kunetz Zsombor orvos számolt be róla a Facebookon, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelete értelmében Budapestre, Szegedre és Miskolcra kell szállítani azokat a gyermekeket a szolnoki Hetényi Géza Kórházból, akik gyermek intenzíves ellátást igénylő műtétre szorulnak, Kunetz szerint humánerőforrás-hiány miatt, szúrta ki a 444.

Ez azt jelenti, hogy adott esetben másfél-kétórás utaztatásnak teszik ki azokat a gyerekeket, akiknek vélhetően sürgős és komoly beavatkozásra van szükségük, ami dr. Kunetz szerint akár életet veszélyeztető is lehet adott esetben.

A hazai egészségügy állapotával gyakran foglalkozó orvos így fogalmaz bejegyzésében:

„Ez sajnos azt is jelenti, hogy nemcsak a tervezett (elektív), hanem az akut sebészeti, fül-orr-gégészeti, baleseti sebészeti ellátást sem tudják egy-egy súlyos esetben biztosítani, hiszen nincsen gyermek intenzíves ellátás a kórházban. Enélkül pedig műtét és gyermek intenzív terápiás ellátás sincs.
Azt meg már nem is kell magyaráznom, hogy egy súlyos balesetben sérült gyermek másfél-, két órás további utaztatása a definitív, azaz a végleges ellátóhelyre akár a gyermek halálát is okozhatja.
Hasonlóan végzetes lehet a késlekedés egy-egy akut fül-orr-gégészeti megbetegedés, vagy akut hasi katasztrófa esetén.
Tehát itt a következmény nem pusztán annyi, hogy majd máshol megoldják, itt a következmény esetlegesen megmenthető gyermeki életekkel mérhető!”
Kunetz keserűen hozzáteszi bejegyzésében azt is, hogy a szolnoki kórház vezetése legalább jelentette a problémát, és nem próbálta meg takargatni:
„(…) a Szolnoki Kórház vezetése legalább nem próbálja klíma cserével, és egyéb tervezett karbantartással elfedni a valóságot, és azt sem állítja, hogy a gyermekek érdekei nem sérülnek, akkor ha kiesik a gyermek intenzíves ellátás, ahogyan ezt a Békés Megyei Központi Kórház igazgatója nyilatkozta, hanem beleáll és jelenti, ha megoldani nem is tudja ezt az országos problémát.”
Nemrég számoltunk be róla, hogy a Békés Megyei Központi Kórház gyermek intenzív osztálya is közel két hétre leállt június végén, a tisztifőorvos magyarázata szerint a klímarendszer karbantartása miatt. A beteg gyerekeket innen is mintegy másfél órát kellett utaztatni ebben az időszakban.
De a Hetényi Kórház sem volt mentes fentieken túl az akadozásoktól. Ahogyan azt júniusban a Magyar Narancs riportja alapján megírtuk,

több orvos és rezidens is távozott az intézményből, ezért jelentős fennakadások vannak a szülészeti osztályon.

A szolnoki polgármester az ügyben felháborodva „baloldali sajtózott”, de bejegyzése alatt több, a kórházat ismerő nő is jelezte, hogy a helyzet tényleg rossz.

Az üggyel kapcsolatban kerestük mind a Népegészségügyi Központot, mind a Hetényi Kórház igazgatóját, mihelyt válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Címlapkép: MTI/Varga György