Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mától tizenegy napra leáll a békéscsabai kórház gyermek intenzív osztálya, mert szerelik a klímát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csütörtöktől, vagyis június huszonharmadikától tizenegy napra bezár a békéscsabai Békés Megyei Központi Kórház gyermek intenzív osztálya, így az ellátásra szoruló gyerekeket az Alföld más, távoli pontjain működő intézmények kell hogy ellássák a vonatkozó időszakban, derül ki a Kunetz Zsombor által Facebookon megosztott levélből.

Kunetz szerint így közel másfél órával többet kell utazniuk az intenzív ellátásra szoruló gyerekeknek, mint a levélből kiderül Kecskemétre vagy Szegedre.

A 11 napos szünet oka a dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos és dr. Paphalmi Rita főosztályvezető kézjegyével, ellátott, június 20. keltezésű levél szerint nem más, minthogy

„minden évben szükséges a klímarendszer karbantartását és szűrőcseréjét végrehajtani. Ennek ütemezett végrehajtását kezdtük meg 2022. június hónapban.”

Az osztály tervezett karbantartás miatti ideiglenes bezárásával kapcsolatban Kunetz kifejtette,

„Kevés aljasabb, és dühítőbb dolog van annál, amikor a hozzá nem értés, vagy a tömény beleszarás, esetleg a valós problémák maszkírozása miatt a legkisebbek, a legsérülékenyebbek, a gyermekek szenvednek hátrányt az egészségügyi ellátórendszerben.

Márpedig az kifejezetten hátrányos egy esetleg életveszélyes állapotban levő gyermek számára, amikor közel másfél óra plusz utazásnak teszi ki a rendszer, mert a TERVEZETT karbantartást nem sikerül úgy megoldani, hogy az ellátás folyamatos legyen.

Ráadásul a klímarendszer szűrőcseréje és karbantartása 11 napig tart.

Kínában ennyi idő alatt egy komplett kórházat húztak fel.

Az orvos azt is elképzelhetőnek tartja, hogy valójában munkaerőhiány állhat az ellátás ilyen hosszú ideig tartó szüneteltetése mögött, valamint megkérdőjelezi a kórház vezetőjének az alkalmasságát. Kunetz felvetéseivel kapcsolatban megkerestük a Békés Megyei Központi Kórház titkárságát, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Frissítés, 16:25 – A BMKK válasza

„A Békés Megyei Központi Kórház Gyermekgyógyászati osztályán PIC/NIC és gyermek intenzív részleg is működik, a két részlegen felváltva végezzük el a szükséges karbantartásokat. Az érintett időszakban az Országos Mentőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt intézményekbe, így a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba, vagy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba szállítja a gyermek intenzív ellátást igénylő betegeket.

Az Ön által említett [vagyis a fent beágyazott] bejegyzésben megfogalmazott állításokkal ellentétben a betegérdekek nem sérülnek, az NNK kijelölő határozata éppen azt a célt szolgálja, hogy az átmeneti időszak alatt is folyamatos és zavartalan legyen a térség egészségügyi ellátása. Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a biztonságos működéshez elengedhetetlen a központi klíma karbantartása és a szűrő cseréje, ez mind a betegek, mind az ott dolgozók védelmét szolgálja.”

A levél szerint az ellátást a vonatkozó időszakban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, valamint a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza biztosítják. Az intenzív ellátásra szoruló gyerekek szállítása és elosztása pedig az Országos Mentőszolgálatra hárul.

A békéscsabai gyermek intenzív számos környékbeli település ellátását végzi. Így noha Szarvasról Kecskemétre például kevesebb, mint másfél óra az út a Google útvonaltervezője szerint, Kötegyántól például több mint két órába telik akár Kecskemét, akár Szeged elérése (csütörtök délelőtt fél tízes forgalom mellett, a kresz szabályainak betartásával).

A kórházi klímaberendezések karbantartása és tisztítása egyébként kétségkívül fontos rutin, hiszen ezekben az eszközökben – az otthoniakban is – elszaporodhatnak a különböző kórokozók, és karbantartás nélkül az egységek hatékonysága és élettartama is csökkenhet. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az elmúlt években tapasztalható kirívóan meleg nyarak számos kórházban jelentenek kihívást a klímaberendezéseknek és így az ott dolgozóknak – és nem utolsó sorban a pácienseknek.

Frissítés, 10:38

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és országgyűlési képviselője csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet más kórházi osztály, nevesül a szolnoki szülészet helyzetére is.

Mint a politikus kifejtette, ez esetben egyértelműen létszámhiány miatt kell korlátozni a működést, miszerint a szülészet csak hétfőn és szerdán működik, ha pedig valaki máskor szülne, akkor máshova, akár Budapestre kell utaznia.

Komjáthi azt is elmondta, hogy a kormánynak véleménye szerint meglenne a forrása az egészségügy jobb finanszírozására – felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a vagyonosabbak, például a kormánypárti képviselők elmehetnek a magánegészségügybe, a társadalom túlnyomó többségének azonban nincs erre lehetősége. A politikus felszólította a kormánypárti kollégáit, hogy fordítsanak nagyobb összeget az egészségügyre.

A teljes sajtótájékoztató az alább tekinthető meg.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi