Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekordalacsony a vízállás a Fertő tónál, és helikopterekkel oltják a kigyulladt nádast a tó osztrák oldalán

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több osztrák lap is arról ír, hogy rekordalacsony a vízállás a Fertő tónál. Fertőszéleskútnál (Breiterbunn) a nádas három hektárnyi területen kigyulladt vasárnap. A kigyulladt nádast jelenleg is helikopterekkel oltják a tó osztrák oldalán.

A Heute szerint a hosszú aszály, a csapadék hiánya és a magyar kormány által támogatott turisztikai gigaberuházás is közrejátszhat a Fertő tó pusztulásában.

A lap megidézi a tó egyik látogatóját, Krisztinát, aki fürödni szeretett volna a tóban a hétvégén, de az eredeti Fertő tó helyén egy kiszáradt tavat talált és az alacsony vízállás láttán majdnem elsírta magát. „Minden eltűnt a nádas szigetek és a tó között”, mesélte Krisztina.

A lap szerint 1965 óta mérik szisztematikusan a Fertő tó vízszintjét, és azóta nem mértek olyan alacsony vízállást, mint idén.

A Kronen Zeitung a fertőszéleskúti kikötőről közölt képeket, amelyeken az látszik, hogy víz hiányában a kikötő hajói a sárban állnak. Hasonló képeket közölt a helyszínről a Fertő tó barátai egyesület is, amely a tó megóvásáért küzd a környezetpusztító magyarországi beruházás ellenében.

A fertőszéleskúti kikötő. Forrás: fertő tó barátai egyesület / Facebook

A fertőszéleskúti kikötő. Forrás: fertő tó barátai egyesület / Facebook

Fertőszéleskút osztrák polgármestere, Helmut Hareter nem látja olyan borúsan a helyzetet. Szerinte a vihar fújta ki a vizet a kikötőből, ami egy gyakori jelenség a Fertő tónál, és hangsúlyozta, hogy bár a vízállás alacsony, még van víz a tóban.

A Kronen Zeitung szerint a tó vízszintje körülbelül negyven centiméter, ami közelíti a 2003-as negatív rekordot.

A BVZ vasárnap délután arról írt, hogy a fertőszéleskúti tűzoltóság szerint mintegy három hektáros területen kigyulladt a tó nádasa.

A tűz forrását csak a levegőből lehetett megközelíteni, ezért két rendőrségi helikopterrel oltották a tüzet. A lap szerint az osztrák hatóságoknak délutánra sikerült megfékezniük a tüzet. A tűzoltást azóta egy nagyobb kapacitású hadi helikopter vette át.

A Fertő tó partjára a Mészáros Lőrinc-féle Mészáros és Mészáros Kft. tervez   négycsillagos, százszobás szállodát építeni, amely ellen – környzetromboló jellege miatt – helyi lakosok és civilek éles hangon tiltakoznak.

A Fertő tavi beruházás ellen az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is állásfoglalást adtak ki. A tudósok szerint a beruházás súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát, ráadásul  a környezeti kár nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, hiszen a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené.

Több magyarországi tavat is a kipusztulás fenyeget. Tavaly ősszel a Velencei-tó medrében száraz lábbal lehetett járni, annyira kiszáradt a tó, idén pedig a Debrecen melletti Vekeri-tó is kiszáradt.  A Balatonnál és a tatai Öreg-tónál is olyan turisztikai beruházásokra készülnek, amely veszélyezteti a természetet, illetve a helyiek és látogatók természethez, egészséges környezethez való jogát.