Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

40 ezer PET-palackból készült „ajándékcsomagot” vitt Palkovics Lászlónak a Greenpeace

Ez a cikk több mint 1 éves.

40 ezer PET-palackból álló „ajándékcsomagot vitt a Greenpeace Palkovics László környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek, ez a mennyiség nagyjából Magyarország negyed órás fogyasztásának felel meg. A zöld szervezet a műanyagmentes július első napján emlékeztetni kívánja a döntéshozókat, hogy cselekedni kell végre.

„Közel másfél éve fogadta el a parlament a kötelező italcsomagolás-visszaváltási díjról szóló jogszabályokat, ám azóta sincs semmi hír a megvalósításról, sőt a bevezetésre maguknak szabott határidőt is kitolnák 2023-ról 2024-re”

-írják közleményükben. A Greenpeace az ajándékcsomag  kíséretében átadta 55 ezer ember aláírását, akik azt kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolásra, „mert csak így lehet megállítani a nyersanyagpazarló szemétáradatot”.

55 000-en követelik a szemétáradat elleni érdemi lépéseket Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

„Legalább másfél milliárd. Ennyi PET-palackot hoznak forgalomba évente hazánkban. Körülbelül 70%-ukat soha nem hasznosítják újra: lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy a tengerparton végzik, majd mikroműanyaggá szétesve bekerülnek folyóinkba és az ivóvizünkbe. Egy műanyag palack akár 450 évig is szennyezheti a környezetünket”

– emeli ki a Greenpeace. A szervezet petícióját, amiben azt

követelik, hogy a magyar kormány törvényileg kötelezze a gyártókat és forgalmazókat, hogy minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re, és az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra már 55 ezren írták alá.

Emlékeztetnek arra is, hogy már másfél éve – 2021 februárjában – szavazta meg az országgyűlés, hogy 2023 nyarától kötelezően visszaválthatóak legyenek az italcsomagolások.

Ezt a határidőt tolná most ki 2024-re egy nemrégen benyújtott módosító javaslat.

A zöld szervezet ezenkívül hiányosságnak tartja, hogy eddig még nem jelent meg a kormány részéről részletes, kötelező előírásokat tartalmazó rendelet. Pedig szerintük rendszer  kidolgozását és a közzétételét nem lehet halogatni, mert az érintett cégek is csak akkor tudnak felkészülni, ha tudják, hogy mire készüljenek. Ezzel kapcsolatban már a törvény megjelenése után levélben fordultak ulyás Gergely és Palkovics László illetékes miniszterekhez, hogy határozzák meg a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat,

de erre azóta sem kaptak választ.

„A döntéshozókon múlik, hogy meddig ömlik még a szemétáradat. Az, hogy a nagy üdítőitalgyártók vállalták, hogy növelik az újrahasznosított műanyagok arányát a PET-palackokban, édeskevés a hulladékcsökkentéshez, hisz a palackok száma nő, világszerte 500-600 milliárd eldobható palackot gyártanak évente. Rá kell kényszeríteni őket a visszaváltós-újratöltős rendszerekre. Az eldobható kultúrával járó pazarlást ráadásul most nemcsak a hulladék, hanem a nyersanyagigény és -hiány miatt is fontos lenne visszafogni. A műanyaggyártáshoz ugyanis rengeteg kőolaj és földgáz kell.„

mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője a műanyagcsomag és aláírás átadási sajtótájékoztatón.

A Parlament által 2021. februárjában elfogadott, a hulladékgazdálkodás számos területét szabályozó törvény alapján hazánk is bevezeti a sok európai országban már alkalmazott visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra, így a a PET-palackok, az alumínium és papír italos dobozok után is. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, amely az eredeti tervek szerint 2023. július 1-től léptette volna életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszert (ám jelenleg a kormány által a Parlamenthez benyújtott törvénytervezetből arra lehet következtetni, hogy halogatnak, és csak 2024. január 1-től fog életbe lépni).

Élő videónk a csomag átadásról:

Címlapkép: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace