Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kocsis Máté bevezetné az EU-s vagyonnyilatkozati rendszer Fidesz számára kényelmes részét

Ez a cikk több mint 1 éves.

„A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták.”

– védekezett támadva Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-bejegyzésében, amelyben szerdán bejelentette, hogy pártja megváltoztatja a régóta sokat bírált magyarországi vagyonnyilatkozati rendszert.

A rendszer valóban változtatásra szorul, lényegében teljesen szabad kezet ad a politikusok kezébe, akik azt írnak bele, amit kedvük tartja, hiszen a hatóságok nem vizsgálhatják azoknak a valóságtartalmát. Így aztán mindannyian emlékszünk rá, amikor Rogán Antal lakása magától növekedett, Lázár János a fia nevén lévő nagy értékű balatoni nyaralót felejtett ki négy éven át a vagyonnyilatkozatából, Szíjjártó Péter vagyona rejtélyes milliókkal nőtt meg 2013-ra. A fideszes Farkas Sándor másfélmilliárd forintot tett láthatatlanná a vagyonnyilatkozatában. Orbán Viktor pedig a vagyonnyilatkozata alapján folyamatosan szegényedett egy jó ideig.

A módosítási javaslatot Simicskó István és Kocsis Máté közösen jegyzik, azt kedd este nyújtották be az Országgyűlés elnökének. Kocsis szerint a mostani javaslat az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozat-tevőkre vonatkozik, de még idén megalkotják a szabályokat a többi érintettre, így pl. polgármesterekre és önkormányzati képviselőkre is.

Jámbor András független képviselő, a Párbeszéd-frakció tagja szerdán videónyilatkozatban reagált a hírre. A videóban Jámbor arról beszél, hogy – Kocsis állításaival ellentétben – lényegében ezzel ellehetetlenítik a politikusok vagyonosodásának vizsgálatát. Jámbor emlékeztet rá ugyanis, hogy az EU-s vagyonnyilatkozati rendszer nem önmagában értelmezhető, hanem az ahhoz tartozó lobbiszabályozással, illetve összeférhetetlenségi szabályozás is.

Kocsis-Cake Olivio és Tordai Bence, a Párbeszéd politikusai 2020-ban egyébként javasolták a vagyonnyilatkozatokról szóló törvény módosítását is, akkor Kocsis-Cake elmondta, hogy a Fidesz akkor még azon az állásponton volt, hogy az egyik legszigorúbb a magyar vagyonnyilatkozati rendszer. A politikus akkor elmondta, hogy ez maximum a határidőkre vonatkozhat, egyébiránt nem különösebb szigorú a szabályozás. Az akkor javaslat tartalmazta, hogy vonják tágabbra a vagyonnyilatkozatokra kötelezettek körét, bevéve azon vállalatok tulajdonosait, melyek közbeszerzéseken állami megrendeléseket nyernek el.

A Párbeszéd szerint a vagyonnyilatkozatoknak

  • Átláthatónak kell lenniük: papír helyett elektronikus formában kellene felvinni, kereshető lenne akár kulcsszavakra, összehasonlítható lenne, valamint az egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra kellene hozni, hogy ne lehessen trükközni a más nevére íratott vagyontárgyakkal.
  • Jobban követhetőek kellene hogy legyenek: a vagyonnyilatkozatoknak összhangban kellene lenni az adóbevallással, ahogy például Dániában. A különböző gazdasági és társadalmi tisztséget vállaló képviselők akkor is tüntessék fel ezeket a szervezeteket, ha onnan nem származik jövedelmük, például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes esetében tudni lehetne, hogy a vadásztársaság elnöke, így világos lenne, miért nyújt be ilyen témájú javaslatokat. Emellett ha valaki a jövedelmén kívül jut nagy értékű vagyontárgyhoz, akkor legyen megjelölve, hogy az honnan van: öröklés vagy kölcsön, amennyiben pedig az utóbbi, akkor legyen feltüntetve az is, honnan származik.
  • Szankciókkal kell járnia, ha valaki nem tesz eleget nyilatkozási kötelezettségének, vagy valótlanságot állít.

A módosítási javaslatban bújik meg egyébként az a korábban belengetett kitétel is, amely szerint a pártok frakciótámogatását is átrendezik, alapvetően csökkentve ezzel az ellenzéki pártok frakcióinak költségvetését.

Az indoklás szerint:

„A közelmúlt eseményei, valamint a jelenleg is zajló események – úgy mint a háború, az energiaválság, a végiggondolatlan uniós szankciós politika – nehéz helyzetbe hozta a magyar családokat, illetve a gazdaságunk sok szereplőjét. A Kormány annak érdekében, hogy ne a magyarok fizessék meg a háború árát, pénzügyi alapokat hozott létre, amihez számos szereplő hozzájárul.
Ezzel párhuzamosan a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki pártok jelentős része – a törvény által biztosított jogokkal való visszaélés határait feszegető módon – olyan formában indult, és szerzett mandátumot, hogy az számos törpefrakció megalakulását eredményezte, ami által képviselőnként a nagyobb képviselőcsoportokhoz képest lényegesen magasabb támogatási összegre váltak jogosulttá, többmilliárd forint többletköltséggel terhelve a költségvetést.”

Frissítés:

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is reagált Kocsis Máté bejelentésére. Közleményében a párt így fogalmaz:

„Kedvelt taktika a Fidesznél, hogy amikor valami olyasmit szeretnének megváltoztatni, ami bizonyos körökben kiverné a biztosítékot, elterelésként bedobnak egy gumicsontot, hogy inkább mindenki azon csámcsogjon.

Most is pont ezt láthatjuk: miközben elnevetgélünk/szörnyülködünk az ispánokon és a vármegyéken, Kocsis Máté épp kiveszi az ingatlanokat, megtakarításokat és ingóságokat az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozati köréből.”

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás